Maths Quiz for Class 5 Profit and Loss |
In this post, you will find 20 online maths quiz questions
for class 5 profit and loss. Online maths quiz for class 5 profit and loss will
take around 15 minutes or less to complete it.
Question 1: The formula to calculate profit is ______________.
A) P = CP – SP
B) P = SP + CP
C) P = SP – CP
D) P = SP – L
Explanation: The formula to calculate profit is: Profit = Selling price – Cost price
Question 2: The formula to calculate loss is ______________.
A) L = CP – SP
B) L = CP + SP
C) L = SP – CP
D) L = SP – P
Explanation: The formula to calculate loss is: Loss = Cost price – Selling price
Question 3: If the CP and SP of an item are ₹ 800 and ₹ 950, respectively, then find the profit of the item.
A) ₹ 150
B) ₹ 125
C) ₹ 100
D) ₹ 50
Explanation: Here, CP = ₹ 800 and SP = ₹ 950. Profit = SP – CP = ₹ 950 – ₹ 800 = ₹ 150
Question 4: If the CP and SP of a table fan are ₹ 1500 and ₹ 1450, respectively, then find the loss of the table fan.
A) ₹ 25
B) ₹ 50
C) ₹ 100
D) ₹ 150
Explanation: Here, CP = ₹ 1500 and SP = ₹ 1450. Loss = CP – SP = ₹ 1500 – ₹ 1450 = ₹ 50
Question 5: If the cost price and selling price of motorcycle are ₹ 78,000 and ₹ 80,000, respectively, then find the profit of the motorcycle.
A) ₹ 1000
B) ₹ 2000
C) ₹ 3000
D) ₹ 4000
Explanation: Here, CP of motorcycle = ₹ 78,000 and SP of motorcycle = ₹ 80,000. Profit = SP – CP = ₹ 80,000 – ₹ 78,000 = ₹ 2000
Question 6: If the cost price and selling price of a TV set are ₹ 32,000 and ₹ 31,540, respectively, then find the loss of the TV set.
A) ₹ 480
B) ₹ 470
C) ₹ 460
D) ₹ 450
Explanation: Here, CP of TV set = ₹ 32,000 and SP of TV set = ₹ 31,540. Loss = CP – SP = ₹ 32,000 – ₹ 31,540 = ₹ 460
Question 7: An electric iron was purchased for ₹ 1240 and sold for ₹ 1375. Find the profit earned.
A) ₹ 125
B) ₹ 135
C) ₹ 130
D) ₹ 145
Explanation: Here, CP of electric iron = ₹ 1240 and SP of electric iron = ₹ 1375. Profit = SP – CP = ₹ 1375 – ₹ 1240 = ₹ 135
Question 8: Sonu bought a second-hand car for ₹ 1,45,000. After using it for one year, he sold the car for ₹ 1,25,500. Find his loss.
A) ₹ 18,000
B) ₹ 18,500
C) ₹ 19,000
D) ₹ 19,500
Explanation: Here, CP of car = ₹ 1,45,000 and SP of car = ₹ 1,25,500. Loss = CP – SP = ₹ 1,45,000 – ₹ 1,25,500 = ₹ 19,500
Question 9: Reena bought a refrigerator for ₹ 15,850 and sold it for ₹ 12,560. What is his profit or loss?
A) ₹ 3290 loss
B) ₹ 3290 profit
C) ₹ 3280 loss
D) ₹ 3280 profit
Explanation: Here, CP of refrigerator = ₹ 15,850 and SP of refrigerator = ₹ 12,560. Since CP > SP, there is a loss. Loss = CP – SP = ₹ 15,850 – ₹ 12,560 = ₹ 3290
Question 10: Hema bought an old washing machine for ₹ 14,500. He spent ₹ 1250 on repairing it and then sold it for ₹ 16,540. What is his profit or loss?
A) ₹ 690 profit
B) ₹ 790 loss
C) ₹ 790 profit
D) ₹ 690 loss
Explanation: Here, CP of washing machine = ₹ 14,500 + ₹ 1250 = ₹ 15,750 and SP of washing machine = ₹ 16,540. Since SP > CP, there is a profit. Profit = SP – CP = ₹ 16,540 – ₹ 15,750 = ₹ 790
Question 11: A shopkeeper sold a cycle for ₹ 4250 and earned a profit of ₹ 875. What was the cost price of the cycle?
A) ₹ 3275
B) ₹ 3375
C) ₹ 3175
D) ₹ 3325
Explanation: Here, SP = ₹ 4250 and profit = ₹ 875. Cost price = Selling price – Profit = ₹ 4250 – ₹ 875 = ₹ 3375
Question 12: By selling his scooter for ₹ 57,485, Rohan suffers a loss of ₹ 8575. Find the cost price of the scooter.
A) ₹ 66,160
B) ₹ 66,060
C) ₹ 66,260
D) ₹ 65,060
Explanation: Here, SP = ₹ 57,485 and loss = ₹ 8575. Cost price = Selling price + Loss = ₹ 57,485 + ₹ 8575 = ₹ 66,060
Question 13: John sold a watch for ₹ 1420, at a profit of ₹ 240. Find the cost price of the watch.
A) ₹ 1180
B) ₹ 1280
C) ₹ 1160
D) ₹ 1080
Explanation: Here, SP = ₹ 1420 and profit = ₹ 240. Cost price = Selling price – Profit = ₹ 1420 – ₹ 240 = ₹ 1180
Question 14: A wholesaler sold a fridge for ₹ 18,650, at a loss of ₹ 1140. Find the cost price of the fridge.
A) ₹ 19,690
B) ₹ 19,990
C) ₹ 19,890
D) ₹ 19,790
Explanation: Here, SP = ₹ 18,650 and loss = ₹ 1140. Cost price = Selling price + Loss = ₹ 18,650 + ₹ 1140 = ₹ 19,790
Question 15: Suhana sold her music system for ₹ 13,000, at a profit of ₹ 3600. What was the cost price of the music system?
A) ₹ 10,400
B) ₹ 9300
C) ₹ 9400
D) ₹ 9200
Explanation: Here, SP = ₹ 13,000 and profit = ₹ 3600. Cost price = Selling price – Profit = ₹ 13,000 – ₹ 3600 = ₹ 9400
Question 16: Madan bought a tractor for ₹ 2,50,000 and made a profit of ₹ 15,500 on selling it. Find the selling price of the tractor.
A) ₹ 2,60,500
B) ₹ 2,65,500
C) ₹ 2,65,000
D) ₹ 2,50,500
Explanation: Here, CP = ₹ 2,50,000 and profit = ₹ 15,500. Selling price = Cost price + Profit = ₹ 2,50,000 + ₹ 15,500 = ₹ 2,65,500
Question 17: Seema bought a computer system for ₹ 14,800 and spent ₹ 2450 on its repair. If she sold it at a loss of ₹ 3260, find the selling price of the computer system.
A) ₹ 13,990
B) ₹ 13,980
C) ₹ 13,890
D) ₹ 13,970
Explanation: Here, CP = ₹ 14,800 + 2450 = ₹ 17,250 and loss = ₹ 3260. Selling price = Cost price – Loss = ₹ 17,250 – ₹ 3260 = ₹ 13,990
Question 18: A shopkeeper bought a laptop for ₹ 48,640 and sold it at a profit of ₹ 4380. Find the selling price of the laptop.
A) ₹ 44,260
B) ₹ 53,220
C) ₹ 53,020
D) ₹ 53,120
Explanation: Here, CP = ₹ 48,640 and profit = ₹ 4380. Selling price = Cost price + Profit = ₹ 48,640 + ₹ 4380 = ₹ 53,020
Question 19: Sunita bought a mixer grinder worth ₹ 5760 and made a profit of ₹ 430 by selling it. At what price did she sell the mixer grinder?
A) ₹ 5330
B) ₹ 6190
C) ₹ 6180
D) ₹ 6290
Explanation: Here, CP = ₹ 5760 and profit = ₹ 430. Selling price = Cost price + Profit = ₹ 5760 + ₹ 430 = ₹ 6190
Question 20: Rishabh bought a mobile phone for ₹ 16,575 and suffered a loss of ₹ 1210 by selling it. At what price did he sell it?
A) ₹ 15,375
B) ₹ 15,265
C) ₹ 15,365
D) ₹ 17,785
Explanation: Here, CP = ₹ 16,575 and loss = ₹ 1210. Selling price = Cost price – Loss = ₹ 16,575 – ₹ 1210 = ₹ 15,365
Report Card
Total Questions Attempted: 0
Correct Answers: 0
Wrong Answers: 0
Percentage: 0%
Related Worksheets:
1. Large numbers class 5 worksheets
2. Operations on large numbers class 5 worksheets
4. Fractions worksheet for class 5
5. Factors and multiples class 5 worksheets
6. Decimal worksheet for class 5
7. Metric measures class 5 worksheet
8. Perimeter and area class 5 worksheets
10. Time worksheet for class 5
11. Volume worksheet for class 5