## Maths Quiz for Class 5 Unitary Method |

In this post, you will find 20 online maths quiz questions
for class 5 unitary method. Online maths quiz for class 5 unitary method will
take around 15 minutes or less to complete it.

Question 1: If the cost of 1 book is ₹ 215, then the cost of 5 such books is ______________.

A) ₹ 1065

B) ₹ 1085

C) ₹ 1075

D) ₹ 1045

Explanation: The cost of 1 book = ₹ 215. Therefore, the cost of 5 books = ₹ 215 × 5 = ₹ 1075

Question 2: If the cost of 8 shirts is ₹ 3400, then the cost of 1 shirt is ______________.

A) ₹ 425

B) ₹ 420

C) ₹ 415

D) ₹ 410

Explanation: The cost of 8 shirts = ₹ 3400. Therefore, the cost of 1 shirt = ₹ 3400 ÷ 8 = ₹ 425

Question 3: If one bus can carry 45 people, then the number of people carried by 4 such buses is ___________.

A) 180 people

B) 200 people

C) 190 people

D) 160 people

Explanation: One bus can carry 45 people. Therefore, the number of people carried by 4 buses = 4 × 45 = 180 people

Question 4: There are 72 seats in one sleeper coach of a train. The number of seats in 6 such sleeper coach is _________.

A) 412 coaches

B) 432 coaches

C) 422 coaches

D) 442 coaches

Explanation: The number of seats in one coach = 72. The number of seats in 6 such sleeper coaches = 6 × 72 = 432 coaches.

Question 5: If the cost of 6 kg of mangoes is ₹ 360, then the cost of 8 kg of mangoes is ____________.

A) ₹ 460

B) ₹ 480

C) ₹ 450

D) ₹ 490

Explanation: The cost of 6 kg of mangoes = ₹ 360. Then, the cost of 1 kg of mangoes = ₹ 360 ÷ 6 = ₹ 60. Therefore, the cost of 8 kg of mangoes = ₹ 60 × 8 = ₹ 480.

Question 6: If 4 packets can hold 180 toffees, then the number of toffees in 7 such packets is ___________.

A) 300 toffees

B) 310 toffees

C) 315 toffees

D) 320 toffees

Explanation: 4 packets can hold 180 toffees. Then, the number of toffees in 1 packet = 180 ÷ 4 = 45. Therefore, the number of toffees in 7 packets = 7 × 45 = 315 toffees

Question 7: If 8 cartons can hold 120 apples, then the number of apples in 5 cartons is ____________.

A) 70 apples

B) 75 apples

C) 80 apples

D) 85 apples

Explanation: 8 cartons can hold 120 apples. Then, 1 carton can hold = 120 ÷ 8 = 15 apples. Therefore, 5 cartons can hold = 5 × 15 = 75 apples.

Question 8: If a car can travel 225 km in 5 hours, then the distance covered by the car in 9 hours at the same speed is ____________.

A) 270 km

B) 315 km

C) 360 km

D) 405 km

Explanation: A car can travel 225 km in 5 hours. Then, the distance travelled by the car in 1 hour = 225 ÷ 5 = 45 km. Therefore, the distance travelled by the car in 9 hours = 9 × 45 = 405 km.

Question 9: If a bike can travel 180 km using 3 litres of petrol, then the distance travelled by the bike using 5 litres of petrol is ___________.

A) 300 km

B) 280 km

C) 2600 km

D) 240 km

Explanation: A bike can travel 180 km using 3 litres of petrol. Then, the distance travelled by the bike using 1 litre of petrol = 180 ÷ 3 = 60 km. Therefore, the distance travelled by the bike using 5 litres of petrol = 5 × 60 = 300 km.

Question 10: If the cost of 2 wrist watches is ₹ 1800, then the cost of 8 such wrist watches is ____________.

A) ₹ 6300

B) ₹ 8100

C) ₹ 7200

D) ₹ 7000

Explanation: The cost of 2 wrist watches is ₹ 1800. Then, the cost of 1 wrist watch = ₹ 1800 ÷ 2 = ₹ 900. Therefore, the cost of 8 wrist watches = ₹ 900 × 8 = ₹ 7200

Question 11: Manoj bought 2 jeans for ₹ 3400. What is the cost of 7 such jeans?

A) ₹ 10,200

B) ₹ 11,900

C) ₹ 13,600

D) ₹ 8500

Explanation: The cost of 2 jeans = ₹ 3400. Then, the cost of 1 jeans = ₹ 3400 ÷ 2 = ₹ 1700. Therefore, the cost of 7 jeans = ₹ 1700 × 7 = ₹ 11,900.

Question 12: Suhana bought 8 nail polishes for ₹ 2000. If she wants to buy only 6 nail polishes, then how much does she need to pay?

A) ₹ 1200

B) ₹ 1500

C) ₹ 1800

D) ₹ 2000

Explanation: The cost of 8 nail polishes = ₹ 2000. Then, the cost of 1 nail polish = ₹ 2000 ÷ 8 = ₹ 250. Therefore, the cost of 6 nail polishes = ₹ 250 × 6 = ₹ 1500.

Question 13: A car consumes 4 litres of petrol for travelling 88 km. Find the quantity of petrol required to travel 132 km.

A) 6 litres

B) 5 litres

C) 7 litres

D) 8 litres

Explanation: The quantity of petrol required to travel 88 km = 4 litres. Then, the car can travel (88 ÷ 4) = 22 km using 1 litre of petrol. Therefore, the quantity of petrol required to travel 132 km = 132 ÷ 22 = 6 litres

Question 14: If 3 packets of biscuits can hold 36 biscuits, then the number of biscuits in 12 such packets is __________.

A) 108 biscuits

B) 120 biscuits

C) 132 biscuits

D) 144 biscuits

Explanation: The number of biscuits in 3 packets = 36 biscuits. Then, the number of biscuits in 1 packet = 36 ÷ 3 = 12 biscuits. Therefore, the number of biscuits in 12 packets = 12 × 12 = 144 biscuits

Question 15: If 8 metres of clothes is required to stitch 4 shirts, then the clothes required to stitch 10 shirts is ___________.

A) 40 metres

B) 30 metres

C) 20 metres

D) 25 metres

Explanation: 4 shirts required 8 metres of clothes. Then, 1 shirt required (8 ÷ 4) = 2 metres. Therefore, the clothes required to stitch 10 shirts = 2 × 10 = 20 metres.

Question 16: If a train can travel 260 km in 4 hours, then the train can travel 780 km, at the same speed, in ____________.

A) 10 hours

B) 12 hours

C) 13 hours

D) 14 hours

Explanation: A train can travel 260 km in 4 hours. Then, the train can travel in 1 hour = 260 ÷ 4 = 65 km. Therefore, the time taken to travel 780 km = 780 ÷ 65 = 12 hours.

Question 17: If a tractor consumes 10 litres of diesel to plough 2 acres of land, then the quantity of diesel required to plough 5 acres of land is __________.

A) 25 litres

B) 30 litres

C) 15 litres

D) 20 litres

Explanation: Diesel required to plough 2 acres of land = 10 litres. Then, diesel required to plough 1 acre of land = 10 ÷ 2 = 5 litres. Therefore, diesel required to plough 5 acres of land = 5 × 5 = 25 litres.

Question 18: If Raj can read 6 pages in 30 minutes, then how many pages can he read in 10 minutes?

A) 4 pages

B) 3 pages

C) 2 pages

D) 1 page

Explanation: Raj can read 6 pages in 30 minutes. Time taken to read 1 page = 30 ÷ 6 = 5 minutes. Therefore, the number of pages read in 10 minutes = 10 ÷ 5 = 2 pages.

Question 19: A mason can build 6 metres of wall in 2 days. How much time will he take to build 15 metres of wall?

A) 6 days

B) 5 days

C) 4 days

D) 3 days

Explanation: A mason can build 6 metres of wall in 2 hours. Then, in 1 hour, he can build (6 ÷ 2) = 3 metres of wall. Therefore, the time taken to build 15 metres of wall = 15 ÷ 3 = 5 days.

Question 20: Riya bought 6 packets of chips for ₹ 90. How many packets of chips can she buy for ₹ 150?

A) 8 packets

B) 9 packets

C) 10 packets

D) 11 packets

Explanation: The cost of 6 packets of chips = ₹ 90. Then, the cost of 1 packet of chips = ₹ 90 ÷ 6 = ₹ 15. Therefore, the number of packets purchased by using ₹ 150 = ₹ 150 ÷ ₹ 15 = 10 packets.

## Report Card

Total Questions Attempted: 0

Correct Answers: 0

Wrong Answers: 0

Percentage: 0%