Mental Maths for Class 2

Mental Maths for Class 2

Mental Maths for Class 2 with Answers

 

Mental Maths for Class 2 contains every type of mental maths questions for grade 2 students. It is very helpful to sharp the mind of grade 2 students. Here you will find the Mental Maths for class 2 with answers.

The Mental Maths for Class 2 covers the following topics:

  •        Numbers
  •         Addition
  •         Subtraction
  •         Multiplication
  •         Equal Sharing
  •         Addition and Subtraction up to 999
  •         Measurement
  •         Time
  •         Money

 


Mental Maths for Class 2 with Answers


1. Write the number names.

a. 86 .................................................................

b. 134 .................................................................

2. Fill in the blanks.

a. 100 + 40 + 7 = ...........................

b. 96 = ........... tens + ........... ones

3. Write the place value and the face value of the underlined digits.

                Place value    Face value

a. 1 5 4    ________       ________

b. 1 7 2    ________       ________

c. 1 8 3    ________       ________

d. 1 6 5    ________       ________

4. Fill in the blanks.

148, ..................., ...................., 151, ....................

5. Arrange the following numbers in the descending order.

a. 76, 144, 92, 132: ..................................................................................

b. 141, 99, 112, 152: ..................................................................................

6. Tick (√ ) the odd number.

a. 86      b. 89      

c. 78      d. 70

7. Regroup and find the number.

a. 3 tens + 15 ones = ............... tens + ............... ones = ...............

b. 4 tens + 20 ones = ............... tens + ............... ones = ...............

c. 6 tens + 34 ones = ............... tens + ............... ones = ...............

d. 8 tens + 12 ones = ............... tens + ............... ones = ...............

8. (4 tens + 5 ones) + (3 tens + 6 ones) = ....................

9. What number must be added to 23 to make it equal to 11 + 15?

10. 3 tens + 18 ones = .............. tens + .............. ones = ..............

11. 6 tens + 22 ones = .............. tens + .............. ones = ..............

12. Add the following numbers.

a. 23 + 43 + 67 = _______       

b. 46 + 25 + 58 = _______

13. Fill in the blanks.

a. 25 + _____ = 50

b. 60 + 30 = 50 + _____

c. 25 + _____ + 25 = 80

d. 48 + 62 = _____

e. 34 + 0 = _____

f. 99 + 1 = ______

g. 28 + 53 = _____ + 28

14. The difference between the greatest 2-digit number and the greatest 1-digit number is ................ .

15. Which is smaller: 99 – 9 or 199 – 99? ................

16. When 20 is subtracted from 59, the difference is ................ .

17. The sum of two numbers is 92. If one of them is 65, then the other number is .............. .

18. The difference between 7 tens and 34 is ................ .

19. Which is greater: 96 – 34 or 65 – 26? ................

20. Fill in the blanks.

a. 51 – ................ = 51

b. 72 – 72 = ................

21. 6 tens – 36 = ................ tens + ................ ones

22. Match the following:

a. 54 – 23                 • 28

b. 89 – 60                 • 14

c. 67 – 39                 • 29

d. 73 – 59                 • 31

23. Fill in the blanks.

a. 4 × 10 = ...................           

b. 6 × 5 = ...................

c. 8 × 6 = ...................             

d. 7 × 2 = ...................

e. 5 × 9 = ...................             

f. 5 × 10 = ...................

24. Complete the sequence.

a. 3, 6, ......... , ......... , 15, .........         

b. 5, ......... , 15, 20, ......... , ......... , .........

c. 4, 8, ......... , 16, ......... , 24, .........   

d. 2, 4, 6, ......... , ......... , ......... , .........

e. 6, 12, ......... , ......... , ......... , 36       

f. 10, 20, ......... , ......... , 50, .........

25. Does the product of 5 × 7 lie between 30 and 40? ................. (Yes/No)

26. The product of 4 and double of 3 is .............. .

27. Complete the grid with multiplication tables of 2, 3, 4, 5, 6, and 10.

Two boxes have been filled for you.


28. Fill in the blanks.

a. 13 divided by .................... = 1      

b. 19 divided by .................... = 19

c. 8 divided by 8 = ....................        

d. 47 divided by 1 = ....................

29. Solve the following:

a. 18 ÷ 3 = .................... 

b. 20 ÷ 2 = ....................

c. 28 ÷ 4 = .................... 

d. 30 ÷ 5 = ....................

e. 42 ÷ 6 = .................... 

f. 49 ÷ 7 = ....................

g. 84 ÷ 4 = .................... 

h. 75 ÷ 3 = ....................

30. Fill in the blanks.

a. If 6 × 2 = 12, then 12 divided by 6 = ..............

b. If .............. × 3 = 24, then 24 divided by .............. = 3

c. If 7 × .............. = 70, then 70 divided by .............. = 7

d. If 6 × 5 = ............ , then .............. divided by 5 = ..............

31. Write the division facts for the following:

a. 6 × 5 = 30 ............................................. .............................................

b. 5 × 4 = 20 ............................................. .............................................

c. 7 × 2 = 14 ............................................. .............................................

d. 9 × 10 = 90 ............................................. .............................................

32. Divide the following.

a. 9 ÷ 1 = _____                    

b. 8 ÷ 8 = _____             

c. 12 ÷ 3 = _____

d. 7 ÷ 7 = _____                    

e. 5 ÷ 1 = _____              

f. 24 ÷ 4 = _____

33. The sum of the greatest 2-digit number and the smallest 3-digit number is ...................... .

34. When we add the smallest 2-digit number to 0, the sum is ...................... .

35. 40 more than the sum of 432 and 58 is ...................... .

36. Which is smaller: 678 – 45 or 985 – 143? ......................

37. The difference between 567 and 261 is ....................... .

38. Which is greater: 325 + 14 or 362 + 38? ......................

39. State true or false.

a. 123 + 321 = 444: .................... 

b. 642 – 320 = 321: ....................

c. 578 + 382 = 750: .................... 

d. 803 – 545 = 258: ....................

40. Fill in the blanks with ‘+’ or ‘–’.

a. 565 ....... 200 = 365           

b. 555 ....... 100 = 655

c. 999 ....... 199 = 800           

d. 111 ....... 222 = 333

41. The sum of 185 – 64 and 254 – 76 is …………. .

42. The difference of 248 + 85 and 132 + 69 is ………….. .

43. Which unit will you use for the following measurements? Pick the correct option from the list below and write it in the blank space.

Centimetres                

Grams                     

Millilitres

Metres                         

Kilograms                

Litres

a. Weight of a sack of rice ..............................

b. Capacity of a bottle of eyedrops ..............................

c. Weight of a television ..............................

d. Weight of a walnut ..............................

e. Length of a straw ..............................

f. Length of a ribbon ..............................

g. Capacity of a tub ..............................

h. Capacity of a tetrapack of milk ..............................

i. Length of the bed ..............................

j. Capacity of a cup of milk ..............................

k. Length of a shoelace ..............................

l. Weight of a soap ..............................

44. If the hour hand is in between 8 and 9, and the minute hand is at 6, then what is the time? Circle the right answer.

a. 9:30            

b. 8:30            

c. 6:30

45. Quarter to 6 is the same as ............................. .

a. quarter past 7      

b. 45 minutes past 6       

c. 45 minutes past 5

46. If today is Friday, what day will be tomorrow? .............................

47. Name the month that comes just before September. ............................. 

48. Fill in the blanks.

Monday _________ Wednesday ________ Friday _________ Sunday

49. Answer the following questions.

a. Which is the fifth month of a year? .......................................

b. Which is the tenth month of a year? .......................................

c. Which is the third month of a year? .......................................

d. February has ....................................... days in a leap year.

e. Independence Day is celebrated in the month of ..................................... .

f. The month of July has ....................................... days.

g. The month of November has ....................................... days.

h. The month ....................................... comes before April.

i. Teacher's Day is celebrated in the month of ....................................... .

j. There are ....................................... days in October.

50. How many  2 coins make  10? ………………..

51. How many  5 coins make  40? ........................

52. How many  10 notes make  60? ........................

53. How many  20 notes make  200? ........................

54. How many  100 notes make  500? ........................

55. Who has more money— Shivam:  628 or Neha:  682? ........................

56. Find the sum of  46 and  58. ........................

57. Subtract  63 from  98. ......................

58. If you need to pay  410 using only 50-rupee notes, how many notes will you pay? How much balance will you get?  

.............................................................................................................................

59. Kusum has  234. Shiv has  50 more than Kusum. How much money does Shiv have?

.............................................................................................................................

60. Shilpa has 3  100 notes. She exchanges the money as she needs only  50 notes. How many  50 notes will she get in exchange?

61. Add.

a.  135 +  52                      

b.  234 +  43

62. Subtract.

a.  574 –  241                     

b.  786 –  352 



ANSWERS

1. a. Eighty-six   

   b. One hundred thirty-four

 2. a. 147      b. 9, 6

3. a. 50, 5     b. 100, 1

    c. 3, 3       d. 60, 6

4. 149, 150, 152

5. a. 144, 132, 92, 76

    b. 152, 141, 112, 99

6. b. 89

7. a. 45         b. 60

    c. 94          d. 92

8. 81              9. 3

10. 48           11. 82

12. a. 133      b. 129

13. a. 25        b. 40

      c. 30        d. 110

      e. 34        f. 100

      g. 53

14. 90         15. 99 – 9

16. 43          17. 27

18. 36          19. 96 – 34

20. a. 0          b. 0

21. 2, 4          

22. a. 31       b. 29

      c. 28        d. 14

23. a. 40       b. 30

      c. 48           d. 14

      e. 45           f. 50

24. a. 9, 12, 18      

      b. 10, 25, 30, 35

      c. 12, 20, 28

      d. 8, 10, 12, 14

      e. 18, 24, 30

      f. 30, 40, 60

25. Yes            26. 24

27. Do it yourself

28. a. 13          b. 1

      c. 1             d. 47

29. a. 6            b. 10

      c. 7             d. 6

      e. 7             f. 7

      g. 21          h. 25

30. a. 2            b. 8, 8

      c. 10, 10    d. 30, 30, 6

31. a. 30 ÷ 6 = 5; 30 ÷ 5 = 6

      b. 20 ÷ 5 = 4; 20 ÷ 4 = 5

      c. 14 ÷ 7 = 2; 14 ÷ 2 = 7

      d. 90 ÷ 9 = 10; 90 ÷ 10 = 9

32. a. 9            b. 1

      c. 4            d. 1

      e. 5            f. 6

33. 199          34. 10

35. 530          36. 985 – 143

37. 306          38. 362 + 38

39. a. True         b. False

      c. False        d. True

40. a. –             b. +

      c. –             d. +

41. 299            42. 132

43. a. Kilogram    b. Millilitre

      c. Kilogram     d. Gram

      e. Centimetre   f. Metre

      g. Litre            h. Litre

      i. Metre         j. Millilitre

      k. Centimetre   l. Gram

44. b                45. C

46. Saturday    47. August

48. Tuesday, Thursday, Saturday

49. a. May         b. October

      c. March      d. 29

      e. August     f. 31

      g. 30             h. March

      i. September   j. 31

50. 5                51. 8

52. 6                53. 10

54. 5                55. Neha

56. ₹ 104        57. ₹ 35

58. 8 notes, ₹ 10

59. ₹ 284         60. 6 notes

61. a. ₹ 187     b. ₹ 277

62. a. ₹ 333     b. ₹ 434


Worksheets for Maths

Maths Worksheets for Class 1

Maths Worksheets for Class 2

Maths Worksheets for Class 3

Maths Worksheets for Class 4

Maths Worksheets for Class 5

Maths Worksheets for Class 6

Maths Worksheets for Class 7

Maths Worksheets for Class 8

Maths Worksheets for Class 9

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post