Maths Quiz for Class 5 Time and Temperature |
In this post, you will find 20 online maths quiz questions for class 5 time and temperature. Online maths quiz for class 5 time and temperature will take around 15 minutes or less to complete it.
Question 1: 15 days = _________ hours
A) 350
B) 300
C) 360
D) 340
Explanation: 15 days = 15 × 24 hours = 360 hours
Question 2: 9 days 12 hours = ________ hours
A) 228
B) 218
C) 238
D) 226
Explanation: 9 days 12 hours = 9 × 24 hours + 12 hours = 216 hours + 12 hours = 228 hours
Question 3: 18 hours = _________ minutes
A) 1080
B) 108
C) 1800
D) 900
Explanation: 18 hours = 18 × 60 minutes = 1080 minutes
Question 4: 14 hours 8 minutes = ________ minutes
A) 840
B) 848
C) 838
D) 858
Explanation: 14 hours 8 minutes = 14 × 60 minutes + 8 minutes = 840 minutes + 8 minutes = 848 minutes
Question 5: 21 minutes = ________ seconds
A) 1200
B) 1260
C) 1160
D) 1220
Explanation: 21 minutes = 21 × 60 seconds = 1260 seconds
Question 6: 7 minutes 16 seconds = ________ seconds
A) 420
B) 426
C) 436
D) 446
Explanation: 7 minutes 16 seconds = 7 × 60 seconds + 16 seconds = 420 seconds + 16 seconds = 436 seconds
Question 7: 120 hours = ______ days
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
Explanation: 120 hours = (120 ÷ 24) days = 5 days
Question 8: 476 hours = ______ days ______ hours
A) 19; 15
B) 19; 10
C) 20; 19
D) 19; 20
Explanation: 476 hours = 456 hours + 20 hours = (456 ÷ 24) days + 20 hours = 19 days 20 hours
Question 9: 480 minutes = ________ hours
A) 8
B) 9
C) 10
D) 7
Explanation: 480 minutes = (480 ÷ 60) hours = 8 hours
Question 10: 678 minutes = ______ hours ______ minutes
A) 11; 12
B) 11; 16
C) 11; 18
D) 18; 11
Explanation: 678 minutes = 660 minutes + 18 minutes = (660 ÷ 60) hours + 18 minutes = 11 hours 18 minutes
Question 11: 540 seconds = ________ minutes
A) 8
B) 9
C) 10
D) 7
Explanation: 540 seconds = (540 ÷ 60) minutes = 9 minutes
Question 12: 834 seconds = ______ minutes ______ seconds
A) 54; 13
B) 13; 54
C) 13; 44
D) 13; 34
Explanation: 834 seconds = 780 seconds + 54 seconds = (780 ÷ 60) minutes + 54 seconds = 13 minutes 54 seconds
Question 13: A movie started at 3:20 p.m. and finished at 6:10 p.m. What was the duration of the movie?
A) 2 hours 50 minutes
B) 3 hours
C) 3 hours 10 minutes
D) 2 hours 40 minutes
Explanation: Duration of movie = 06:10 hours – 03:20 hours = 2 hours 50 minutes
Question 14: Aarav’s school starts at 8:20 a.m. and ends at 1:30 p.m. What is the total duration of the school?
A) 4 hours 10 minutes
B) 5 hours 30 minutes
C) 5 hours 20 minutes
D) 5 hours 10 minutes
Explanation: Total duration of school = 13:30 hours – 08:20 hours = 5 hours 10 minutes
Question 15: Aryan’s company sends him to a client site from 14th June 2023 to 10th August 2023. What is his duration on client site?
A) 54 days
B) 56 days
C) 58 days
D) 60 days
Explanation: Duration = 17 days in June + 31 days in July + 10 days in August = 58 days
Question 16: Hemant went for a foreign trip on 18th September 2022 and came back on 16th October 2022. What is the duration of his foreign trip?
A) 30 days
B) 29 days
C) 27 days
D) 26 days
Explanation: Duration = 13 days in September + 16 days in October = 29 days
Question 17: 60 °C = ______ °F
A) 140
B) 150
C) 160
D) 130
Explanation: °F = °C × 9/5 + 32 = 60 × 9/5 + 32 = 108 + 32 = 140 °F
Question 18: 85 °C = ______ °F
A) 170
B) 180
C) 185
D) 190
Explanation: °F = °C × 9/5 + 32 = 85 × 9/5 + 32 = 153 + 32 = 185 °F
Question 19: 122 °F = ______ °C
A) 40
B) 50
C) 60
D) 65
Explanation: °C = (°F – 32) × 5/9 = (122 – 32) × 5/9 = 90 × 5/9 = 50 °C
Question 20: 158 °F = ______ °C
A) 60
B) 65
C) 70
D) 80
Explanation: °C = (°F – 32) × 5/9 = (158 – 32) × 5/9 = 126 × 5/9 = 70 °C
Report Card
Total Questions Attempted: 0
Correct Answers: 0
Wrong Answers: 0
Percentage: 0%
Related Worksheets:
1. Large numbers class 5 worksheets
2. Operations on large numbers class 5 worksheets
4. Fractions worksheet for class 5
5. Factors and multiples class 5 worksheets
6. Decimal worksheet for class 5
7. Metric measures class 5 worksheet
8. Perimeter and area class 5 worksheets
10. Time worksheet for class 5
11. Volume worksheet for class 5