Maths Quiz for Class 3 Measurement

# Maths Quiz for Class 3 Measurement

## Maths Quiz for Class 3 Measurement

Maths quiz for class 3 measurement is very helpful to sharp the mind of kids. In this post, you will find 20 maths quiz questions for class 3 measurement.

Question 1: The standard unit to measure the length is __________.
A) kilometre
B) centimetre
C) metre
D) millimetre
Explanation: The standard unit of length is metre.
Question 2: The distance between two cities can be measured in ___________.
A) kilometre
B) metre
C) centimetre
D) millimetre
Explanation: The distance between two cities can be measured in kilometre.
Question 3: 8 m = _______ cm
A) 800
B) 80
C) 8000
D) 8
Explanation: 8 m = 8 × 100 = 800 cm
Question 4: 6 m 6 cm = ________ cm
A) 66
B) 606
C) 660
D) 6600
Explanation: 6 m 6 cm = 6 × 100 + 6 = 600 + 6 = 606
Question 5: 1200 cm = _____ m
A) 120
B) 12
C) 1
D) 2
Explanation: 1200 cm = 1200 ÷ 100 = 12 m
Question 6: 1536 cm = ____ m ____ cm
A) 1536; 0
B) 153; 6
C) 15; 36
D) 1; 536
Explanation: 1536 cm = 1536 ÷ 100 = Q: 15; R = 36. It means 15 m 36 cm.
Question 7: 9 km = _______ m
A) 900
B) 9000
C) 90
D) 9
Explanation: 9 km = 9 × 1000 = 9000 m
Question 8: 5000 m = _______ km
A) 5000
B) 500
C) 50
D) 5
Explanation: 5000 m = 5000 ÷ 1000 = 5 km
Question 9: 85 m 35 cm + 15 m 65 cm = ________
A) 101 m
B) 100 m 1 cm
C) 100 m 10 cm
D) 101 m 1 cm
Explanation: 85 m 35 cm + 15 m 65 cm = 100 m 100 cm = 100 m + 1 m = 101 m
Question 10: 72 m 64 cm – 36 m 23 cm = __________
A) 26 m 41 cm
B) 35 m 51 cm
C) 36 m 41 cm
D) 36 m 31 cm
Explanation: 72 m 64 cm – 36 m 23 cm = 36 m 41 cm
Question 11: 3 kg 45 g = ________ g
A) 345
B) 3045
C) 3405
D) 3054
Explanation: 3 kg 45 g = 3 × 1000 g + 45 g = 3000 g + 45 g = 3045 g
Question 12: 7583 g = ____ kg ____ g
A) 75; 83
B) 7; 583
C) 758; 3
D) 3; 758
Explanation: 7583 g = 7583 ÷ 1000 = Q: 7; R: 583. It means 7 kg 583 g.
Question 13: The sum of 5 kg 362 g and 4 kg 438 g is _____________.
A) 9 kg 800 g
B) 9 kg 700 g
C) 9 kg 80 g
D) 10 kg 700 g
Explanation: 5 kg 362 g and 4 kg 438 g = 9 kg 800 g
Question 14: The difference between 29 kg 756 g and 15 kg 371 g is ___________.
A) 14 kg 375 g
B) 14 kg 185 g
C) 13 kg 385 g
D) 14 kg 385 g
Explanation: 29 kg 756 g – 15 kg 371 g = 14 kg 385 g
Question 15: 7 L = _______ mL
A) 70
B) 700
C) 7000
D) 7
Explanation: 7 L = 7 × 1000 = 7000 mL
Question 16: 6000 mL = ______ L
A) 60
B) 6
C) 600
D) 6000
Explanation: 6000 mL = 6000 ÷ 1000 = 6 L
Question 17: The sum of 14 L 385 mL and 46 L 264 mL is _____________.
A) 60 L 649 mL
B) 60 L 639 mL
C) 60 L 549 mL
D) 61 L 649 mL
Explanation: 14 L 385 mL + 46 L 264 mL = 60 L 649 mL
Question 18: The difference between 38 L 931 mL and 24 L 478 mL is _____________.
A) 13 L 453 mL
B) 14 L 353 mL
C) 14 L 453 mL
D) 14 L 443 mL
Explanation: 38 L 931 mL – 24 L 478 mL = 14 L 453 mL
Question 19: Hema bought 4 kg 250 g of potatoes and 3 kg 500 g of onions. The total weight of both the vegetables is _____________.
A) 7 kg 650 g
B) 7 kg 750 g
C) 7 kg 700 g
D) 7 kg 500 g
Explanation: 4 kg 250 g + 3 kg 500 g = 7 kg 750 g
Question 20: The capacity of two buckets are 12 L 575 mL and 9 L 775 mL. The difference between their capacities is _____________.
A) 2 L 8 mL
B) 2 L 80 mL
C) 2 L 800 mL
D) 3 L 800 mL
Explanation: 12 L 575 mL – 9 L 775 mL = 2 L 800 mL

## Report Card

Total Questions Attempted: 0