MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Area Related to Circles

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Area Related to Circles

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Area Related to Circles 

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Area Related to Circles

1. If the circumference of a circle and the perimeter of a square are equal, then

(A) Area of the circle = Area of the square

(B) Area of the circle > Area of the square

(C) Area of the circle < Area of the square

(D) Nothing definite can be said about the relation between the areas of the circle and square.

Answer: B

 

2. The perimeter of a sector of a circle whose central angle is 90° and radius 7 cm is
(A) 35 cm
(B) 25 cm
(C) 77 cm
(D) 7 cm

Answer: B

 

3. If the area of the circle is 154 cm2, then the radius of the circle is
(A) 7 cm
(B) 14 cm
(C) 3.5 cm
(D) 17.5 cm

Answer: A

 

4. Area of the largest triangle that can be inscribed in a semi-circle of radius units, in square units is:

(A) r2

(B) 1/2r2

(C) 2 r2

(D) √2r2

Answer: A

 

5. If the angle of sector is 60° and the radius is 3.5 cm, then the length of the arc is
(A) 3 cm
(B) 3.5 cm
(C) 3.66 cm
(D) 3.8 cm

Answer: C

 

6. The area of a circle that can be inscribed in a square of side 10 cm is
(A) 40π cm²
(B) 30π cm²
(C) 100π cm²
(D) 25π cm²

Answer: D

 

7. If the perimeter of a circle is equal to that of a square, then the ratio of their areas is:

(A) 22:7

(B) 14:11

(C) 7:22

(D) 11:14

Answer: B

 

8. The area of the circle whose diameter is 21 cm is
(A) 346.5 cm²
(B) 37.68 cm²
(C) 18.84 cm²
(D) 19.84 cm²

Answer: A

 

9. The perimeter of a square circumscribing a circle of radius α units is
(A) 2α units
(B) 4α units
(C) 8α units
(D) 16α units

Answer: C

 

10. It is proposed to build a single circular park equal in area to the sum of areas of two circular parks of diameters 16 m and 12 m in a locality. The radius of the new park would be

(A) 10 m

(B) 15 m

(C) 20 m

(D) 24 m

Answer: A

 

11. The area of the sector of a circle with radius 6 cm and of angle 60° is
(A) 9.42 cm²
(B) 37.68 cm²
(C) 18.84 cm²
(D) 19.84 cm²

Answer: C

 

12. If the perimeter of a sector of radius 5.2 cm is 16.4 cm, then the area of the sector is
(A) 31.2 cm²
(B) 15 cm²
(C) 15.6 cm²
(D) 16.6 cm²

Answer: C

 

13. The area of the square that can be inscribed in a circle of radius 8 cm is

(A) 256 cm2

(B) 128 cm2

(C) 642 cm2

(D) 64 cm2

Answer: B

 

14. The area of a circle whose circumference is 22 cm, is
(A) 11 cm²
(B) 38.5 cm²
(C) 22 cm²
(D) 77 cm²

Answer: B

 

15. If the radius of a circle is doubled, its area becomes
(A) 2 times
(B) 4 times
(C) 8 times
(D) 16 times

Answer: B

 

16. The radius of a circle whose circumference is equal to the sum of the circumferences of the two circles of diameters 36 cm and 20 cm is

(A) 56 cm

(B) 42 cm

(C) 28 cm

(D) 16 cm

Answer: C

 

17. The length of the minute hand of a clock is 14 cm. The area swept by the minute hand in 5 minutes is
(A) 153.9 cm²
(B) 102.6 cm²
(C) 51.3 cm²
(D) 205.2 cm²

Answer: C

 

18. The radius of sphere is r cm. It is divided into two equal parts. The whole surface area of two parts will be
(A) 8πr² cm²
(B) 6πr² cm²
(C) 4πr² cm²
(D) 3πr² cm²

Answer: B

 

19. The wheel of a motor cycle is of radius 35 cm. How many revolutions per minute must the wheel make so as to keep a speed of 66 km/h?

(A) 300

(B) 400

(C) 450

(D) 500

Answer: D

 

20. If the area of a circle is numerically equal to twice its circumference, then the diameter of the circle is
(A) 4 units
(B) n units
(C) 8 units
(D) 2 units

Answer: C

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post