MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

1. During conversion of a solid from one shape to another, the volume of the new shape will

(A) increase

(B) decrease

(C) remain unaltered

(D) be doubled

Answer: C

 

2. If the surface areas of two spheres are in ratio 16 : 9, then their volumes will be in the ratio:
(A) 27 : 64
(B) 64 : 27
(C) 4 : 3
(D) 3 : 4

Answer: B

 

3. A cylindrical pencil sharpened at one edge is the combination of
(A) two cylinders
(B) a hemisphere and a cylinder
(C) a cone and a cylinder
(D) frustum of a cone and a cylinder

Answer: C

 

4. A metallic spherical shell of internal and external diameters 4 cm and 8 cm respectively, is melted and recast into the form of a cone with base diameter 8 cm. The height of the cone is

(A) 12 cm

(B) 14 cm

(C) 15 cm

(D) 18 cm

Answer: B

 

5. The slant height of the frustum of a cone having radii of two ends as 5 cm and 2 cm respectively and height 4 cm is
(A) √26 cm
(B) 5 cm
(C) √65 cm
(D) 25 cm

Answer: B

 

6. A cylinder, a cone and a hemisphere are of equal base and have the same height. What is the ratio of their volumes?
(A) 3 : 1 : 2
(B) 3 : 2 : 1
(C) 1 : 2 : 3
(D) 1 : 3 : 2

Answer: A

 

7. A solid piece of iron in the form of a cuboid of dimensions 49 cm × 33 cm × 24 cm, is moulded to form a solid sphere. The radius of the sphere is

(A) 21 cm

(B) 23 cm

(C) 25 cm

(D) 19 cm

Answer: A

 

8. The total surface area of a hemispherical solid having radius 7 cm is
(A) 462 cm²
(B) 294 cm²
(C) 588 cm²
(D) 154 cm²

Answer: A

 

9. The volumes of two spheres are in the ratio 27 : 8. The ratio of their curved surface areas is:
(A) 9 : 4
(B) 4 : 9
(C) 3 : 2
(D) 2 : 3

Answer: A

 

10. A solid cylinder of radius r and height h is placed over other cylinder of same height and radius. The total surface area of the shape so formed is

(A) 4πrh + 4πr2

(B) 4πrh − 4πr2

(C) 4πrh + 2πr2           

(D) 4πrh − 2πr2

Answer: C

 

11. The surface area of a sphere is 616 cm2. Its radius is
(A) 7 cm
(B) 14 cm
(C) 21 cm
(D) 28 cm

Answer: A

 

12. The radii of two cylinders are in the ratio 2 : 3 and their heights are in the ratio 5 : 3. The ratio of their volumes is:
(A) 27 : 20
(B) 20 : 27
(C) 9 : 4
(D) 4 : 9

Answer: B

 

13. A medicine-capsule is in the shape of a cylinder of diameter 0.5 cm with two hemispheres stuck to each of its ends. The length of entire capsule is 2 cm. The capacity of the capsule is

(A) 0.36 cm3

(B) 0.35 cm3

(C) 0.34 cm3

(D) 0.33 cm3

Answer: A

 

14. The volume of a sphere is 4851 cm3. Its diameter is
(A) 3.5 cm
(B) 7 cm
(C) 14 cm
(D) 21 cm

Answer: D

 

15. The surface areas of two spheres are in the ratio 1 : 2. The ratio of their volumes is:
(A) √2 : 1
(B) 1 : 2√2
(C) 1 : 8
(D) 1 : 4

Answer: B

 

16. Twelve solid spheres of the same size are made by melting a solid metallic cylinder of base diameter 2 cm and height 16 cm. The diameter of each sphere is

(A) 4 cm

(B) 3 cm

(C) 2 cm

(D) 6 cm

Answer: C

 

17. The curved surface area of a glass having internal and external radii 3 cm and 4 cm respectively and slant height 10 cm is
(A) 55 cm²
(B) 110 cm²
(C) 220 cm²
(D) 440 cm²

Answer: C

 

19. Two cubes each of volume 8 cm³ are joined end to end, then the surface area of the resulting cuboid is:
(A) 80 cm²
(B) 64 cm²
(C) 40 cm²
(D) 8 cm²

Answer: C

 

20. How many bags of grain can be stored in a cuboid granary of dimensions 12 m × 6 m × 5 m, if each bag occupies a space of 0.48 m3?
(A) 750
(B) 75
(C) 1500
(D) 375

Answer: A

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post