MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 11 Constructions

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 11 Constructions

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 11 Constructions

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 11 Constructions

1. To divide a line segment AB in the ratio 4 : 7, a ray AX is drawn first such that BAX is an acute angle and then points A1 A2 A3, … are located at equal distances on the ray AX and the point B is joined to
(a) A4
(b) A11
(c) A10
(d) A7

Answer: B

 

2. To divide a line segment AB in the ratio 5 : 6, draw a ray AX such that BAX is an acute angle, then draw a ray BY parallel to AX and the points A1, A2, A3, ... and B1, B2, B3, ... are located at equal distances on ray AX and BY, respectively. Then the points joined are

(A) A5 and B6                                      

(B) A6 and B5

(C) A4 and B5                                      

(D) A5 and B4

Answer: A

 

3. To divide a line segment AB in the ratio p : q (p, q are positive integers), draw a ray AX so that BAX is an acute angle and then mark points on ray AX at equal distances such that the minimum number of these points is
(A) greater of p and q
(B) p + q
(C) p + q – 1
(D) pq

Answer: A

 

4. To construct a triangle similar to a given ΔABC with its sides 3/7 of the corresponding sides of ΔABC, first draw a ray BX such that CBX is an acute angle and X lies on the opposite side of A with respect to BC. Then locate points B1, B2, B3, ... on BX at equal distances and next step is to join:

(A) B10 to C                            

(B) B3 to C

(C) B7 to C              

(D) B4 to C

Answer: C

 

5. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 35°, it is required to draw tangents at the end-points of those two radii of the circle, the angle between which is
(A) 145°
(B) 130°
(C) 135°
(D) 90°

Answer: A

 

6. To construct a triangle similar to a given ΔABC with its sides 3/7 of the corresponding sides of ΔABC, first draw a ray BX such that CBX is an acute angle and X lies on the opposite side of A with respect to BC. Then locate points B1, B2, B3, on BX at equal distances and next step is to join
(A) B10 to C
(B) B3 to C
(C) B7 to C
(D) B4 to C

Answer: C

 

7. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 60°, it is required to draw tangents at end points of those two radii of the circle, the angle between them should be:

(A) 135° 

(B) 90°

(C) 60°

(D) 1200

Answer: D

 

8. To construct a triangle similar to a given ΔABC with its sides 8/5 of the corresponding sides of ΔABC draw a ray BX such that CBX is an acute angle and X is on the opposite side of A with respect to BC. Then minimum number of points to be located at equal distances on ray BX is
(A) 5
(B) 8
(C) 13
(D) 3

Answer: B

 

9. A pair of tangents can be constructed from a point P to a circle of radius 3.5 cm situated at a distance of ___________ from the centre.

(A) 5 cm                                              

(B) 2 cm

(C) 3 cm                                            

(D) 3.5 cm

Answer: A

 

10. When a line segment is divided in the ratio 2 : 3, how many parts is it divided into?
(A) 2/3
(B) 2
(C) 3
(D) 5

Answer: D

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post