MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 10 Circles

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 10 Circles

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 10 Circles 

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 10 Circles

1. The length of tangent from an external point P on a circle with centre O is

(A) always greater than OP

(B) equal to OP

(C) always less than OP

(D) information insufficient

Answer: C

 

2. The distance between two parallel tangents of a circle of radius 4 cm is
(A) 2 cm
(B) 4 cm
(C) 6 cm
(D) 8 cm

Answer: D

 

3. If radii of two concentric circles are 4 cm and 5 cm, then the length of each chord of one circle which is tangent to the other circle is
(A) 3 cm
(B) 6 cm
(C) 9 cm
(D) 1 cm

Answer: B

 

4. If angle between two tangents drawn from a point P to a circle of radius ‘a’ and centre ‘O’ is 90°, then OP =

(A) 2a√2

(B) a√2

(C) a/√2

(D) 5a√2

Answer: B

 

5. A tangent is drawn from a point at a distance of 17 cm of circle C(0, r) of radius 8 cm. The length of its tangent is
(A) 5 cm
(B) 9 cm
(C) 15 cm
(D) 23 cm

Answer: C

 

6. From a point P which is at a distance of 13 cm from the point O of a circle of radius 5 cm, the pair of tangents PQ and PR to the circle are drawn. Then the area of the quadrilateral PQOR is
(A) 60 cm²
(B) 65 cm²
(C) 30 cm²
(D) 32.5 cm²

Answer: A

 

7. At one end A of a diameter AB of a circle of radius 5 cm, tangent XAY is drawn to the circle. The length of the chord CD parallel to XY and at a distance 8 cm from A is

(A) 4 cm

(B) 5 cm

(C) 6 cm

(D) 8 cm

Answer: D

 

8. Number of tangents drawn at a point of the circle is/are
(A) one
(B) two
(C) none
(D) infinite

Answer: A

 

9. If two tangents inclined at an angle 60° are drawn to a circle of radius 3 cm, then the length of each tangent is equal to
(A) 2√3 cm
(B) 6 cm
(C) 3 cm
(D) 3√3 cm

Answer: D

 

10. If d1, d2 (d2 > d1) be the diameters of two concentric circles and c be the length of a chord of a circle which is tangent to the other circle, then

(A) d22 = c2 + d12

(B) d22 = c2 - d12

(C) d12 = c2 + d22

(D) d12 = c2 - d22

Answer: A

 

11. The tangents drawn at the extremities of the diameter of a circle are
(A) perpendicular
(B) parallel
(C) equal
(D) none of these

Answer: B

 

12. The length of a tangent drawn from a point at a distance of 10 cm of circle is 8 cm. The radius of the circle is
(A) 4 cm
(B) 5 cm
(C) 6 cm
(D) 7 cm

Answer: C

 

13. If a chord AB subtends an angle of 60° at the centre of a circle, then angle between the tangents at A and B is:

(A) 60°

(B) 120°

(C) 80°

(D) 100°

Answer: A

 

14. C (O, r1) and C(O, r2) are two concentric circles with r1 > r2, AB is a chord of C(O, r1) touching C(O, r,2) at C, then
(A) AB = r1
(B) AB = r2
(C) AC = BC
(D) AB = r1 + r2

Answer: C

 

15. Two parallel lines touch the circle at points A and B respectively. If area of the circle is 25π cm2, then AB is equal to
(A) 5 cm
(B) 8 cm
(C) 10 cm
(D) 25 cm

Answer: C

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post