Maths Quiz for Class 5 Measurement

Maths Quiz for Class 5 Measurement

Maths Quiz for Class 5 Measurement

In this post, you will find 20 online maths quiz questions for class 5 measurement. Online maths quiz for class 5 measurement will take around 15 minutes or less to complete it.

Question 1: 27 km = ____________ m
A) 270
B) 2700
C) 27000
D) 270000
Explanation: 27 km = 27 × 1000 m = 27000 m
Question 2: 13 dam =________ dm
A) 1300
B) 13000
C) 130
D) 130000
Explanation: 13 dam = 13 × 100 dm = 1300 dm
Question 3: 25 hm 16 m = __________ m
A) 2516
B) 1625
C) 25016
D) 16025
Explanation: 25 hm 16 m = 25 × 100 m + 16 m = 2500 m + 16 m = 2516 m
Question 4: 1932 cm = __________ m
A) 193.2
B) 19.32
C) 19.032
D) 1.932
Explanation: 1932 cm = (1932 ÷ 100) m = 19.32 m
Question 5: 35 kg = __________ g
A) 3500
B) 35000
C) 350
D) 350000
Explanation: 35 kg = 35 × 1000 g = 35000 g
Question 6: 72000 mg = _________ kg
A) 72
B) 7.2
C) 0.072
D) 0.72
Explanation: 72000 mg = (72000 ÷ 1000000) kg = 0.072 kg
Question 7: 465 dg = ____________ mg
A) 4650
B) 46500
C) 465000
D) 4.65
Explanation: 465 dg = 465 × 100 mg = 46500 mg
Question 8: 45300 dg = ___________ kg
A) 4530
B) 453
C) 45.3
D) 4.53
Explanation: 45300 dg = (45300 ÷ 10000) kg = 4.53 kg
Question 9: 84 kL = ____________ daL
A) 8400
B) 84000
C) 840
D) 840000
Explanation: 84 kL = 84 × 100 daL = 8400 daL
Question 10: 560 cL = ___________ L
A) 56
B) 0.56
C) 5.6
D) 0.056
Explanation: 560 cL = (560 ÷ 100) L = 5.6 L
Question 11: 48 hL = __________ dL
A) 4800
B) 48000
C) 480
D) 480000
Explanation: 48 hL = 48 × 1000 dL = 48000 dL
Question 12: 9600 mL = ____________ kL
A) 96
B) 0.0096
C) 0.096
D) 0.96
Explanation: 9600 mL = (9600 ÷ 1000000) kL = 0.0096 kL
Question 13: 64 m 73 cm + 95 m 34 cm = ____________
A) 160 m 7 cm
B) 159 m 7 cm
C) 160 m 107 cm
D) 161 m 7 cm
Explanation: 64 m 73 cm + 95 m 34 cm = 159 m + 107 cm = 159 m + 100 cm + 7 cm = 159 m + 1 m + 7 cm = 160 m 7 cm
Question 14: 93 kg 475 g – 57 kg 768 g = ____________
A) 35 kg 807 g
B) 34 kg 707 g
C) 35 kg 717 g
D) 35 kg 707 g
Explanation: 93 kg 475 g – 57 kg 768 g = 92 kg 1475 g – 57 kg 768 g = 35 kg 707 g
Question 15: 43 L 435 mL × 8 = ______________
A) 348 L 480 mL
B) 346 L 480 mL
C) 347 L 480 mL
D) 347 L 48 mL
Explanation: 43 L 435 mL × 8 = 347 L 480 mL
Question 16: 98 km 580 m ÷ 12 = __________ mL
A) 8 km 214 m
B) 8 km 215 m
C) 8 km 225 m
D) 8 km 216 m
Explanation: 98 km 580 m ÷ 12 = 8 km 215 m
Question 17: The weight of a pencil is about ____________.
A) 100 dg
B) 20 mg
C) 100 hg
D) 5 kg
Explanation: The weight of a pencil is about 100 dg. 100 dg = (100 ÷ 10) g = 10 g
Question 18: Jatin covered 65 km 465 m of distance in first hour and 54 km 748 m in second hour by his car. How much distance did he travel in 2 hours?
A) 121 km 213 m
B) 120 km 223 m
C) 120 km 213 m
D) 120 km 113 m
Explanation: 65 km 465 m + 54 km 748 = 120 km 213 m
Question 19: A vegetable vendor bought 92 kg 475 g of vegetable. If he sold 75 kg 825 g of vegetable in one day, how much vegetable was left with him?
A) 17 kg 650 g
B) 16 kg 650 g
C) 16 kg 640 g
D) 16 kg 550 g
Explanation: 92 kg 475 g – 75 kg 825 g = 91 kg 1475 g – 75 kg 825 g = 16 kg 650 g
Question 20: The capacities of a bucket is 18 L 245 mL. A tank can hold water of 15 such buckets. What is the capacity of the tank?
A) 272 L 675 mL
B) 273 L 665 mL
C) 273 L 675 mL
D) 273 L 575 mL
Explanation: 18 L 245 mL × 15 = 273 L 675 mL

Report Card

Total Questions Attempted: 0

Correct Answers: 0

Wrong Answers: 0

Percentage: 0%

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post