NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1 are the part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here you can find the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1.



Ex 8.1 Class 7 Maths Question 1.

Find the ratio of:
(a) ₹ 5 to 50 paise
(b) 15 kg to 210 g
(c) 9 m to 27 cm
(d) 30 days to 36 hours

Solution:
(a) ₹ 5 to 50 paise
Let us convert the given quantities in the same units, we get
₹ 5 = 5 × 100 = 500 paise            [
₹ 1 = 100 paise]
₹ 5 : 50 paise = 500 paise : 50 paise     
                            = 10 : 1
So, the required ratio is 10 : 1.

(b) 15 kg to 210 g
Let us convert the given quantities in the same units, we get
15 kg = 15 × 1000 = 15000 g             [
1 kg = 1000 g]
15 kg : 210 g = 15000 g : 210 g
                           = 1500 : 21
                           = 500 : 7
So, the required ratio is 500 : 7.

(c) 9 m to 27 cm
Let us convert the given quantities in the same units, we get
9 m = 9 × 100 = 900 cm               [
1 m = 100 cm]
9 m: 27 cm = 900 cm : 27 cm
                        = 100 : 3
So, the required ratio is 100 : 3.

(d) 30 days to 36 hours
Let us convert the given quantities in the same units, we get
30 days = 30 × 24 hours = 720 hours             [
1 day = 24 hours]
30 days : 36 hours = 720 hours : 36 hours = 20 : 1
So, the required ratio is 20 : 1.

 

Ex 8.1 Class 7 Maths Question 2.

In a computer lab, there are 3 computers for every 6 students. How many computers will be needed for 24 students?

Solution:
By using unitary method, we have
6 students require 3 computers.
1 student will require = 3/6 computers
24 students will require = 3/6 × 24 computers
= 3 × 4 computers = 12 computers
Hence, the number of computers required is 12.

 

Ex 8.1 Class 7 Maths Question 3.

Population of Rajasthan = 570 lakhs and population of UP = 1660 lakhs.
Area of Rajasthan = 3 lakh km2 and area of UP = 2 lakh km2.
(i) How many people are there per km2 in both of these states?
(ii) Which state is less populated?

Solution:
Given:
Population of Rajasthan = 570 lakhs
Population of UP = 1660 lakhs
Area of Rajasthan = 3 lakh km2
Area of UP = 2 lakh km2
(i) Number of people per km2 of Rajasthan
               = 570 lakhs ÷ 3 lakh km2
               = 190 per km2
Number of people per km2 of UP
= 1660 lakhs ÷ 2 lakh km2 = 830 per km2
Since, 190 per km2 < 830 per km2
(ii) Rajasthan is the less populated state.

 

You can also like these:

NCERT Solutions for Maths Class 8

NCERT Solutions for Maths Class 9

NCERT Solutions for Maths Class 10

NCERT Solutions for Maths Class 11

NCERT Solutions for Maths Class 12

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post