**NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 7 Comparing Quantities Ex 7.1****NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 7 Comparing Quantities Ex 7.2**

**NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 7 ****Comparing Quantities**** Ex 7.1 (Rationalised Contents)**

**Ex 7.1 Class 7 Maths Question 1.**

### Convert the given fractional numbers to per cents.

**Solution:**

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 2.**

### Convert the given decimal fractions to per cents.

(Ð°) 0.65

(b) 2.1

(c) 0.02

(d) 12.35

**Solution:**(a) 0.65 = 0.65 × 100% = 65%

(b) 2.1 = 2.1 × 100% = 210%

(c) 0.02 = 0.02 × 100% = 2%

(d) 12.35 = 12.35 × 100% = 1235%

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 3.**

### Estimate what part of the figures is coloured and hence find the per cent which is coloured.

**Solution:**(i) Fraction of the coloured part = ¼

∴ Percentage of the coloured parts

(ii) Fraction of the coloured part = 3/5

∴ Percentage of the coloured parts

(iii) Fraction of the coloured part = 3/8

∴ Percentage of the coloured parts

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 4.**

### Find:

(a) 15% of 250

(b) 1% of 1 hour

(c) 20% of ₹ 2500

(d) 75% of 1 kg

**Solution:**(a) 15% of 250 = 15/100 × 250 = 75/2 = 37.5

(b) 1% of 1 hour = 1% of 60 minutes [∵ 1 h = 60 min]

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 5.**

### Find the whole quantity if

(a) 5% of it is 600

(b) 12% of it is ₹1080

(c) 40% of it is 500 km

(d) 70% of it is 14 minutes

(e) 8% of it is 40 litres

**Solution:**Let the required whole quantity be x.

(a) 5% of x = 600

Thus, the whole quantity is 12,000.

(b) 12% of x = ₹1080

(c) 40% of x = 500 km

(d) 70% of x = 14 minutes

(e) 8% of x = 40 litre

** **

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 6.**

### Convert given per cents to decimal fractions and also to fractions in simplest forms:

(a) 25%

(b) 150%

(c) 20%

(d) 5%

**Solution:**

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 7.**

### In a city, 30% are females, 40% are males and remaining are children. What per cent are children?

**Solution:**Given: In a city, 30% are females; 40% are males and remaining are children.

Total percentage of females and males = 30% + 40% = 70%

∴ Percentage of children = (100 – 70)% = 30%

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 8.**

### Out of 15,000 voters in a constituency, 60% voted. Find the percentage of voters who did not vote. Can you now find how many actually did not vote?

**Solution:**Total number of voters = 15,000

Percentage of the voters who voted = 60%

∴ Percentage of the voters who did not vote = (100 – 60)% = 40%

Actual number of voters who did not vote

= 40% of 15,000

= 40/100 × 15,000 = 6,000

Thus, 6,000 voters actually did not vote.

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 9.**

### Meeta saves ₹ 400 from her salary. If this is 10% of her salary. What is her salary?

**Solution:**Let Meeta’s salary by ₹ x.

Then 10% of x = ₹ 400

**Ex ****7.1**** Class 7 Maths Question 10.**

### A local cricket team played 20 matches in one season. It won 25% of them. How many matches did they win?

**Solution:**The number of matches played by the cricket team = 20

Percentage of the matches won by the team = 25%

Number of matches won by the team = 25/100 × 20 = 5 matches

Thus, the number of matches won by the cricket team is 5.

**Related Links:**

**NCERT Solutions for Maths Class 8**

**NCERT Solutions for Maths Class 9**

**NCERT Solutions for Maths Class 10**