NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2

# NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2

## NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2 are the part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here you can find the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 1.

A man got a 10% increase in his salary. If his new salary is ₹ 1,54,000, find his original salary.

Solution:
The increased salary of the man = ₹ 1,54,000
The increase in salary = 10%
Increased salary = Original salary × (1 + 10%)

Hence, the original salary of the man is ₹ 1,40,000.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 2.

On Sunday 845 people went to the Zoo. On Monday only 169 people went. What is the per cent decrease in the people visiting the Zoo on Monday?

Solution:
The number of people visiting the Zoo on Sunday = 845
The number of people visiting the Zoo on Monday = 169
Decrease in number of people visiting the Zoo = 845 – 169 = 676
Percentage decrease

Hence, the percentage decrease in the people is 80%.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 3.

A shopkeeper buys 80 articles for ₹ 2,400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.

Solution:
Cost price of 80 articles = ₹ 2,400
Cost price of 1 article = ₹ 2400/80 = ₹ 30
Profit = 16%

Hence, the selling price of one article is ₹ 34.80.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 4.

The cost of an article was ₹ 15,500. ₹ 450 were spent on its repairs. If it is sold for a profit of 15%, find the selling price of the article.

Solution:
Cost price of the article = ₹ 15,500
Money spent on repairs = ₹ 450
Net cost price = ₹ 15,500 + ₹ 450 = ₹ 15,950
Profit = 15%

Hence, the selling price of the article is ₹ 18342.50.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 5.

A VCR and TV were bought for ₹ 8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on the TV. Find the gain or loss per cent on the whole transaction.

Solution:
Cost price of the VCR = ₹ 8,000
Loss = 4%

Hence, the shopkeeper gained 2% profit on the whole transaction.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 6.

During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at ₹ 1450 and two shirts marked at ₹ 850 each?

Solution:
Marked price (MP) of a pair of jeans = ₹ 1,450
Marked price of two shirts = ₹ 850 × 2 = ₹ 1,700
Total marked price = ₹ 1,450 + ₹ 1,700 = ₹ 3,150
Discount = 10%

Thus, the customer will have to pay ₹ 2,835.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 7.

A milkman sold two of his buffaloes for ₹ 20,000 each. On one he made a gain of 5% and on the other a loss of 10%. Find his overall gain or loss. [Hint: Find CP of each]

Solution:
Selling price of a buffalo = ₹ 20,000
Gain = 5%

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 8.

The price of a TV is ₹ 13,000. The sales tax charged on it is at the rate of 12%. Find the amount that Vinod will have to pay if he buys it.

Solution:
Marked price of the TV = ₹ 13,000
Sales tax = 12%

The required amount that Vinod will have to pay is ₹ 14,560.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 9.

Arun bought a pair of skates at a sale where the discount given was 20%. If the amount he pays is ₹ 1,600, find the marked price.

Solution:
Let the marked price of the skates be ₹ 100.
Discount = ₹ 20% of 100 = ₹ 20
Selling price = ₹ 100 – ₹ 20 = ₹ 80
If selling price is ₹ 80, then the marked price = ₹ 100
If selling price is ₹ 1, then the marked price = ₹ 100/80
If selling price is ₹ 1,600, then the marked price = ₹ 100/80 × 1600 = ₹ 2,000
Thus, the marked price of the pair of skates is ₹ 2000.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 10.

I purchased a hair-dryer for ₹ 5,400 including 8% VAT. Find the price before VAT was added.

Solution:
Let the original price of hair-dryer be ₹ 100.
VAT = 8% of 100 = ₹ 8
Selling price = ₹ 100 + ₹ 8 = ₹ 108
If selling price is ₹ 108, then the original price = ₹ 100
If selling price is ₹ 1, then the original price = ₹ 100/108
If selling price is ₹ 5,400, then the original price = ₹ 100/108 × 5,400 = ₹ 5,000
Thus, the price of the hair-dryer before the VAT was added is ₹ 5000.

### Ex 8.2 Class 8 Maths Question 11.

An article was purchased for 1239 including GST of 18%. Find the price of the

Solution:
Let the price of the article before GST was added be ₹ 100.
GST = 18% of 100 = ₹ 18
Selling price = ₹ 100 + ₹ 18 = ₹ 118
If selling price is ₹ 118, then the original price = ₹ 100
If selling price is ₹ 1, then the original price = ₹ 100/118
If selling price is ₹ 1,239, then the original price = ₹ 100/118 × 1,239 = ₹ 1,050
Thus, the price of the article before the GST was added is ₹ 1050.

You can also like these:

NCERT Solutions for Maths Class 9

NCERT Solutions for Maths Class 10

NCERT Solutions for Maths Class 11

NCERT Solutions for Maths Class 12