MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 3 Matrices

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 3 Matrices

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 3 Matrices 

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. 

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQ questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 3 Matrices

1. If the order of a matrix is m × n, then the number of elements in the matrix is
(a) mn2
(b) m2 n2
(c) mn
(d) 2mn

Answer: c

 

2. If A and B are symmetric matrices of the same order, then
(a) AB is a symmetric matrix
(b) A – B is a skew-symmetric matrix
(c) AB + BA is a symmetric matrix
(d) AB – BA is a symmetric matrix
Answer: c

 

3. A matrix A = [aij]m×n is said to be symmetric matrix, if
(a) aij = 0
(b) aij = aji
(c) aij = aij
(d) aij = 1

Answer: b

 

4. If A is a square matrix, then A – A’ is a
(a) diagonal matrix
(b) symmetric matrix
(c) skew-symmetric matrix
(d) none of these
Answer:

 

5. If A is a square matrix, then which of the following is a skew-symmetric matrix?
(a) A + AT
(b) A – AT
(c) AAT
(d) ATA
Answer: b

 

6. The matrix which follows the conditions m = n is called a
(a) Square matrix
(b) Rectangular matrix
(c) Scalar matrix
(d) Diagonal matrix

Answer: a

 

7. A matrix A = [aij]m×n is said to be skew-symmetric matrix, if
(a) aij = 0
(b) aij = aji
(c) aij = -aji
(d) aij = 1

Answer: b

 

8. If A2 – A + I = O, then the inverse of A is equal to
(a) I – A
(b) A – I
(c) A
(d) A + I
Answer: a

 

9. For any square matrix A, AAT is a
(a) unit matrix
(b) symmetric matrix
(c) skew-symmetric matrix
(d) diagonal matrix
Answer: b

 

10. Which of the following conditions is not correct for matrix multiplication?
(a) A(BC) = (AB)C
(b) A(B+C) = AB+AC
(c) AB = 0 if either A or B is 0
(d) AB = BA

Answer: d

 

11. If A and B are square matrices, then (AB)’ is equal to
(a) B’A’
(b) A’B’
(c) AB’
(d) A’B’

Answer: a

 

12. The total number of possible matrices of order 3 × 3 with each entry 2 or 0 is
(a) 9
(b) 27
(c) 81
(d) 512
Answer: d

 

13. If a matrix A is both symmetric and skew-symmetric, then
(a) A is a diagonal matrix
(b) A is a zero matrix
(c) A is a scalar matrix
(d) A is a square matrix
Answer: b

 

14. Which of the following conditions holds true for a skew-symmetric matrix?
(a) A = IA
(b) A = |A|
(c) A = A’
(d) A = -A’

Answer: a

 

15. If A and B are two matrices of the order 3 × m and 3 × n, respectively, and m = n, then the order of matrix (5A – 2B) is
(a) m × 3
(b) 3 × 3
(c) m × n
(d) 3 × n

Answer: d

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post