MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. 

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQ questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.

 

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions

1. What is the value of x + y + z, if cos-1 x + cos-1 y + cos-1 z = 3π?
(a) -1/3
(b) 3
(c) 1
(d) -3

Answer: d

 

2. If sin-1(x2 – 7x + 12) = nπ, n I, then the value of x is
(a) -2
(b) -3
(c) 4
(d) 5
Answer: c

 

3. The value of sin-1 (sin2π/3) is
(a) π/3
(b) π/6
(c) 4π/3
(d) 2π/3

Answer: a

 

4. If tan-1 (cot θ) = 2θ, then the value of θ is
(a) π/3
(b) π/4
(c) π/6
(d) None of these

Answer: c

 

5. If tan-1 3 + tan-1 x = tan-1 8, then the value of x is
(a) 1/5
(b) 5
(c) 5/14
(d) 14/5
Answer: a

 

6. Which value is similar to sin-1sin(6π/7)?
(a) sin-1(π/7)
(b) cos-1(π/7)
(c) sin-1(2π/7)
(d) coses-1(π/7)

Answer: a

 

7. The value of sin (sec-1 x + cosec-1x) is
(a) 1
(b) -1
(c) π/2
(d) π/3

Answer: a

 

8. If 6 sin-1 (x2 – 6x + 8.5) = π, then the value of x is
(a) 1
(b) 8
(c) 3
(d) 2

Answer: d

 

9. If sin-1 (1 – x) – 2sin-1 x = π/2, then the value of x is
(a) 0
(b) 1/2
(c) 1/4
(d) -1/2
Answer: a

 

10. What is the value of cos-1(-x) for all x belongs to [-1, 1]?
(a) cos-1(-x)
(b) π – cos-1(x)
(c) π – cos-1(-x)
(d) π + cos-1(x)

Answer: b

 

11. If we simplify cos-1 (4x3 – 3x), we get
(a) 3 cos-1x
(b) 3 sin-1x
(c) π – 3 sin-1x
(d) None of these

Answer: a

 

12. If 2 tan-1 (cos x) = tan-1 (2 cosec x), then the value of x is
(a) 0
(b) π/3
(c) π/2
(d) π/4
Answer:

 

13. The value of sin (2 tan-1 (0.75)) is
(a) 0.75
(b) 1.5
(c) 0.96
(d) sin 1.5
Answer: c

 

14. The value of x for which sin |cot-1 (1 – x)| = cos (tan-1 x) is
(a) 2/1
(b) 1
(c) 0
(d) ½

Answer: d

 

15. Find the value of sec2 (tan-1 2) + cosec2 (cot-1 3).
(a) 12
(b) 5
(c) 15
(d) 9
Answer: c

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post