MCQs Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

MCQs Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

MCQs Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

1. The formula to find surface area of a cuboid of length (l), breadth (b) and height (h) is:
(a) lb + bh + hl
(b) 2(lb + bh + hl)
(c) 2(lbh)
(d) lbh/2

Answer: b

 

2. If the perimeter of one of the faces of a cube is 40 cm, then its volume is:
(a) 6000 cm³
(b) 1600 cm³
(c) 1000 cm³
(d) 600 cm³

Answer: c

 

3. If slant height of the cone is 21 cm and diameter of base is 24 cm. The total surface area of cone is:

(a) 1200.77 sq. cm
(b) 1177 sq. cm
(c) 1222.77 sq. cm
(d) 1244.57 sq. cm

Answer: c

 

4. The radius of a cylinder is doubled and the height remains the same. The ratio between the volumes of the new cylinder and the original cylinder is
(a) 1 : 2
(b) 3 : 1
(c) 4 : 1
(d) 1 : 8

Answer: c

 

5. The surface area of a cube whose edge equals to 3 cm is:
(a) 62 sq. cm
(b) 30 sq. cm
(c) 54 sq. cm
(d) 90 sq. cm

Answer: c

 

6. A rectangular sand box is 5 m wide and 2 m long. How many cubic metres of sand are needed to fill the box up to a depth of 10 cm?

(a) 1
(b) 10
(c) 100
(d) 1000

Answer: a

 

7. The length of diagonals of a cube of side a cm is
(a) √2a cm
(b) √3a cm
(c) 3a cm
(d) 1 cm

Answer: b

 

8. The surface area of cuboid-shaped box having length = 80 cm, breadth = 40 cm and height = 20 cm is:
(a) 11200 sq. cm
(b) 13000 sq. cm
(c) 13400 sq. cm
(d) 12000 sq. cm

Answer: a

 

9. In a cylinder, radius is doubled and height is halved, curved surface area will be

(a) halved
(b) doubled
(c) same
(d) four time

Answer: c

 

10. Volume of hollow cylinder
(a) π(R² – r²)h
(b) πR²h
(c) πr²h
(d) πr²(h1 – h1)

Answer: a

 

11. The volume of hemisphere whose radius is r, is:
(a) 4/3 πr3
(b) 4πr3
(c) 2πr3
(d) ⅔ πr3

Answer: d

 

12. The length of the longest pole that can be put in a room of dimension (10 m × 10 m × 5 m) is

(a) 15 m
(b) 16 m
(c) 10 m
(d) 12 m

Answer: d

 

13. The radius of a hemispherical balloon increases from 6 cm to 12 cm as air is being pumped into it. The ratios of the surface areas of the balloon in the two cases is
(a) 1 : 4
(b) 1 : 3
(c) 2 : 3
(d) 2 : 1

Answer: a

 

14. The curved surface area of a right circular cylinder of height 14 cm is 88 cm2. The diameter of the base is:
(a) 2 cm
(b) 3 cm
(c) 4 cm
(d) 6 cm

Answer: a

 

15. The diameter of the base of a cone is 10.5 cm and its slant height is 10 cm. The curved surface area is:
(a) 150 sq. cm
(b) 165 sq. cm
(c) 177 sq. cm
(d) 180 sq. cm

Answer: b

 

16. The lateral surface area of a cube is 256 m³. The volume of the cube is
(a) 512 m³
(b) 64 m³
(c) 216 m³
(d) 256 m³

Answer: a

 

17. If slant height of the cone is 21 cm and diameter of base is 24 cm, the the total surface area of cone is:
(a) 1200.77 sq. cm
(b) 1177 sq. cm
(c) 1222.77 sq. cm
(d) 1244.57 sq. cm

Answer: d

 

18. A cone is 8.4 cm high and the radius of its base is 2.1 cm. It is melted and recast into a shape. The radius of the sphere is
(a) 4.2 cm
(b) 2.1 cm
(c) 2.4 cm
(d) 1.6 cm

Answer: b

 

19. The surface area of a sphere of radius 14 cm is:
(a) 1386 sq. cm
(b) 1400 sq. cm
(c) 2464 sq. cm
(d) 2000 sq. cm

Answer: c

 

20. The total surface area of a cube is 96 cm². The volume of the cube is
(a) 8 cm³
(b) 512 cm³
(c) 64 cm³
(d) 27 cm³

Answer: c

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post