MCQs Questions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula

MCQs Questions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula

MCQs Questions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula

1. The perimeter of an equilateral triangle is 60 m. The area is
(a) 10√3 m²
(b) 15√3 m²
(c) 20√3 m²
(d) 100√3 m²

Answer: d

 

2. Area of triangle is equal to:
(a) Base × Height
(b) 2(Base × Height)
(c) ½(Base × Height)
(d) ½ (Base + Height)

Answer: c

 

3. The equal sides of an isosceles triangle are 12 cm and perimeter is 30 cm. The area of this triangle is:

(a) 9√15 sq. cm
(b) 6√15 sq. cm
(c) 3√15 sq. cm
(d) √15 sq. cm

Answer: c

 

4. The sides of a triangle are 56 cm, 60 cm and 52 cm. Then the area of the triangle is
(a) 1322 cm²
(b) 1311 cm²
(c) 1344 cm²
(d) 1392 cm²

Answer: c

 

5. If the perimeter of an equilateral triangle is 180 cm. Then its area will be:
(a) 900 cm2
(b) 900√3 cm2
(c) 300√3 cm2
(d) 600√3 cm2

Answer: b

 

6. The sides of a triangle are in the ratio 12 : 17 : 25 and its perimeter is 540 cm. The area is:

(a) 1000 sq. cm.
(b) 5000 sq. cm.
(c) 9000 sq. cm.
(d) 8000 sq. cm.

Answer: c

 

7. The area of an equilateral triangle with side 2√3 cm is
(a) 5.196 cm²
(b) 0.866 cm²
(c) 3.496 cm²
(d) 1.732 cm²

Answer: a

 

8. The area of triangle with given two sides 18 cm and 10 cm, and perimeter equal to 42 cm is:
(a) 20√11 cm2
(b) 19√11 cm2
(c) 22√11 cm2
(d) 21√11 cm2

Answer: d

 

9. The area of an equilateral triangle having side length equal to √3/4 cm is:

(a) 2/27 sq. cm
(b) 2/15 sq. cm
(c) 3/16 sq. cm
(d) 3/14 sq. cm

Answer: c

 

10. If the area of an equilateral triangle is 16√3 cm², then the perimeter of the triangle is
(a) 48 cm
(b) 24 cm
(c) 12 cm
(d) 36 cm

Answer: b

 

11. The sides of a parallelogram are 100 m each and length of the longest diagonal is 160 m. The area of parallelogram is:
(a) 9600 sq. m
(b) 9000 sq. m
(c) 9200 sq. m
(d) 8800 sq. m

Answer: a

 

12. The lengths of a triangle are 6 cm, 8 cm and 10 cm. Then the length of perpendicular from the opposite vertex to the side whose length is 8 cm is:

(a) 4 cm
(b) 6 cm
(c) 5 cm
(d) 2 cm

Answer: b

 

13. The sides of a triangle are 35 cm, 54 cm and 61 cm. The length of its longest altitude is
(a) 16√5 cm
(b) 10√5 cm
(c) 24√5 cm
(d) 28 cm

Answer: c

 

14. The sides of a triangle are in the ratio of 3 : 5 : 7 and its perimeter is 300 cm. Its area will be:
(a) 1000√3 sq. cm
(b) 1500√3 sq. cm
(c) 1700√3 sq. cm
(d) 1900√3 sq. cm

Answer: b

 

15. The edges of a triangular board are 6 cm, 8 cm and 10 cm. The cost of painting it at the rate of 9 paise per cm² is
(a) Rs 2.00
(b) Rs 2.16
(c) Rs 2.48
(d) Rs 3.00

Answer: b

 

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post