Adding, Subtracting, Multiplying and Dividing Money

# Adding, Subtracting, Multiplying and Dividing Money

Always add rupees with rupees and paise with paise.

Example 1: Add Rs 157.80 and Rs 143.45.

Solution:

 Rs P 157 80 + 143 45 301 25

Here, 80 p + 45 p = 125 p
125 p can be written as 100 p + 25 p.

Write 25 p in the paise column and carry over 100 p or Rs 1 to the rupees column.
Now, Rs 157 + Rs 143 + Rs 1 = Rs 301
Thus, the sum is Rs 301.25.

Example 2: Shivam bought a trolley bag for Rs 3187.50 and a school bag for Rs 645.00. Find the total amount spent.

Solution:

 Rs P 3187 50 + 645 00 3832 50

Cost of the trolley bag
Cost of the school bag
Total cost

Thus, he spent a total of Rs 3832.50 on buying the bags.

## Subtracting Money

Subtract rupees from rupees and paise from paise. If it is not possible to subtract in the paise column, borrow Rs 1 or 100 p from the rupees column and then subtract.

Example 1: Subtract Rs 352.75 from Rs 475.35.

Solution:

 Rs P 475 35 – 352 75 122 60

75 p cannot be subtracted from 35 p.
So, borrow Rs 1 or 100 p from the rupees column.
Regroup Rs 475 to Rs 474 and 35 p to 135 p.

Thus, the difference is Rs 122.60.

Example 2: Subtract Rs 445.44 from Rs 975.36.

Solution:

 Rs P 975 36 – 445 44 529 92

Thus, the difference is Rs 529.92.

## Multiplying Money

Multiplication of money is the same as multiplication of any two numbers. Do remember to carry over Rs 1 whenever 100 p is crossed.

### Multiplication with conversion to paise

Example 1: What is Rs 357.25 × 4?

Solution:

Step 1: Convert to paise.
Rs 357.25 × 100 = 35725 p

Step 2: Multiply the paise by 4.
35725 p × 4 = 142900 p

Step 3: Convert back the paise to rupees.
142900 p ÷ 100 = Rs 1429.00

Thus, Rs 357.25 × 4 = Rs 1429.00

### Multiplication without conversion to paise

Example 2: Multiply Rs 358.56 by 8.

Solution:

 Rs P 358 56 × 8 2868 48

## Dividing Money

The division of money is the same as the division of two numbers.

### Division with conversion to paise

Example 1:  What is Rs 348.24 ÷ 2?

Solution:
Step 1: Convert to paise.

Rs 348.24 × 100 = 34824 p

Step 2: Divide as for normal division.

Step 3: Convert back the paise to rupees.

17412 p ÷ 100 = Rs 174.12

Thus, Rs 348.24 ÷ 2 = Rs 174.12

### Division without conversion to paise

Example 2: Divide Rs 345.24 by 3.

Solution:

Thus, Rs 345.24 ÷ 3 = Rs 115.08

## Making a Bill

A bill is a written or printed statement of the money that we pay for goods or services.

The shopkeeper prepares a list of the things bought, their prices and the total amount to be paid. This list is called a bill.

Example 1: Manish took his family out for dinner. He ordered the following food items.

·        4 plates vegetable fried rice at Rs 250 each
·        2 plates fruit salad at Rs 25 each
·        3 lemonades at Rs 70 each
·        2 ice creams at Rs 45.50 each

Prepare the bill and calculate the total amount spent on dinner.

Solution:  The bill is as follows:

 Item

 Rate per item (in Rs)

 Quantity

 Cost (in Rs)
Vegetable fried rice
250
4
1000
25
2
50
70
3
210
Ice creams
45.50
2
91.00
Total
1351.00

Example 2: Mrs Sinha bought following items from a grocery shop.

·        5 kg onion at Rs 25.50 per kg
·        2 kg sugar at Rs 40.50 per kg
·        4 kg potato at Rs 20.00 per kg
·        10 kg rice at Rs 42.50 per kg

Prepare the bill and calculate the total amount spent on groceries.

Solution:  The bill is as follows:

 Item

 Rate per kg  (in Rs)

 Quantity

 Cost (in Rs)
Onion
25.50
5 kg
127.50
Sugar
40.50
2 kg
81
Potato
20.00
4 kg
80
Rice
42.50
10 kg
425.00
Total
713.50

Related Topics: