|  | 
| Maths Quiz for Class 7 Rational Numbers | 
In this post, you will find 20 online maths quiz questions
for class 7 rational numbers. Online maths quiz will take around 20 minutes to
complete it.
Question 1: Which of the following is a negative rational number? 
        A) -2/-5 
        B) -3/-7 
        C) -5/9 
        D) 7/10 
        Explanation: -5/9 is a negative rational number. 
 
        Question 2: The equivalent rational number of -4/7 is ___________. 
        A) -20/35 
        B) 20/35 
        C) -20/-35 
        D) -20/28 
        Explanation: -4/7 = (-4 × 5)/(7 × 5) = -20/35 
 
        Question 3: On a number line, -5/2 lies between ______________. 
        A) -2 and -3 
        B) -1 and -2 
        C) 1 and 2 
        D) 2 and 3 
        Explanation: -5/2 = -2.5, which lies between -2 and -3. 
        Question 4: The standard form of 8/-12 is ___________. 
        A) 2/-3 
        B) -2/3 
        C) 4/-6 
        D) -4/6 
        Explanation: 8/-12 = 2/-3 but in a standard form, the minus sign is written always in numerator. So, standard form is -2/3. 
        Question 5: Which of the following is the greatest rational numbers? 
        A) -1/8 
        B) 1/9 
        C) -1/3 
        D) -1/2 
        Explanation: A positive rational number is always greater than a negative rational number. So, 1/9 is the greatest. 
        Question 6: Which of the following is the smallest rational numbers? 
        A) 5/9 
        B) 2/7 
        C) -4/7 
        D) -2/7 
        Explanation: Both the negative numbers -4/7 an -2/7 are smaller than the positive numbers 5/9 and 2/7. Now, between -4/7 and -2/7, -4/7 is the smallest. 
        Question 7: Which of the following rational numbers lies between -2/5 and -6/7? 
        A) -6/5 
        B) -1/2 
        C) 3/5 
        D) -7/8 
        Explanation: -1/2 lies between -2/5 and -6/7. 
        Question 8: A rational number between 10/17 and 2/3 is ___________. 
        A) -2/9 
        B) -1/2 
        C) 5/2 
        D) 3/5 
        Explanation: A rational number between 10/17 and 2/3 = 12/20 = 3/5 
        Question 9: 3/5 + (-7/10) = __________ 
        A) -1/10 
        B) -1/5 
        C) -4/5 
        D) -4/10 
        Explanation: 3/5 + (-7/10) = 6/10 – 7/10 = -1/10 
        Question 10: (-2/9) + (-1/3) = ________ 
        A) 5/9 
        B) -3/9 
        C) -5/9 
        D) -3/12 
        Explanation: (-2/9) + (-1/3) = -2/9 – 3/9 = -5/9 
        Question 11: (6/7) – (-3/14) = _________ 
        A) 3/7 
        B) 15/14 
        C) 9/21 
        D) 3/14 
        Explanation: (6/7) – (-3/14) = 12/14 + 3/14 = 15/14 
        Question 12: (-2/9) – 5/6 = __________ 
        A) 19/18 
        B) -19/18 
        C) -7/15 
        D) 7/15 
        Explanation: (-2/9) – 5/6 = -2/9 – 5/6 = -4/18 – 15/18 = -19/18 
        Question 13: (-5/7) × (-14/25) = __________ 
        A) 2/5 
        B) -2/5 
        C) 70/25 
        D) -70/25 
        Explanation: (-5/7) × (-14/25) = 2/5 
        Question 14: (12/27) × (-3/4) = __________ 
        A) -1/9 
        B) 1/3 
        C) 1/4 
        D) -1/3 
        Explanation: (12/27) × (-3/4) = -1/3 
        Question 15: (-10/15) ÷ (-2/5) = ___________ 
        A) 2/3 
        B) -5/3 
        C) 5/3 
        D) 3/5 
        Explanation: (-10/15) ÷ (-2/5) = (-10/15) × (-5/2) = 5/3 
        Question 16: (27/32) ÷ (-3/4) = ____________ 
        A) 9/8 
        B) -9/8 
        C) 8/9 
        D) -8/9 
        Explanation: (27/32) ÷ (-3/4) = (27/32) × (-4/3) = -9/8 
        Question 17: Write the rational number -19/25 as a decimal number. 
        A) -0.76 
        B) 0.76 
        C) 0.19 
        D) -0.19 
        Explanation: -19/25 = -76/100 = -0.76 
        Question 18: The decimal expansion of which rational number is non-terminating? 
        A) 14/35 
        B) 6/15 
        C) 15/21 
        D) 10/25 
        Explanation: 15/21 = 5/7 which is non-terminating. 
        Question 19: Write -1.3 as a rational number. 
        A) 13/10 
        B) -13/10 
        C) -1.3/10 
        D) -13/5 
        Explanation: -1.3 = -13/10 
        Question 20: A food restaurant requires 24 ½ kg of rice daily. There is only 15 ¼ kg of rice in the store room. How much more rice is required for the restaurant? 
        A) 9 ½ kg 
        B) 8 ¼ kg 
        C) 9 ¼ kg 
        D) 10 ¼ kg 
        Explanation: Required rice = 24 ½ - 15 ¼ = 49/2 – 61/4 = 98/4 – 61/4 = 37/4 = 9 ¼ kg 
        Report Card
Total Questions Attempted: 0
Correct Answers: 0
Wrong Answers: 0
Percentage: 0%