Maths Quiz for Class 6 Ratio and Proportion |
In this post, you will find 20 online maths quiz questions for class 6 ratio and proportion. Online maths quiz will take around 20 minutes or less to complete it.
Question 1: Find the ratio of 2 m to 50 cm.
A) 1 : 25
B) 2 : 50
C) 4 : 1
D) 2 : 1
Explanation: Ratio of 2 m to 50 cm = 2 × 100 cm : 50 cm = 200 : 50 = 4 : 1
Question 2: The ratio of 75 paise to ₹ 5 is _________.
A) 3 : 20
B) 75 : 5
C) 15 : 5
D) 15 : 1
Explanation: Ratio of 75 paise to ₹ 5 = 75 paise : 5 × 100 paise = 75 : 500 = 3 : 20
Question 3: The ratio of 450 m to 1 km is ___________.
A) 9 : 20
B) 20 : 9
C) 450 : 1
D) 1 : 450
Explanation: Ratio of 450 m to 1 km = 450 m : 1000 m = 450 : 1000 = 9 : 20
Question 4: There are 25 boys and 15 girls in a class. The ratio of boys to girls in the simplest form is _____________.
A) 25 : 15
B) 5 : 3
C) 5 : 2
D) 15 : 25
Explanation: The ratio of boys to girls = 25 : 15 = 5 : 3
Question 5: The ratio of 3 L to 750 mL is ___________.
A) 2 : 1
B) 4 : 1
C) 3 : 750
D) 1 : 250
Explanation: Ratio of 3 L to 750 mL = 3 × 1000 mL : 750 mL = 3000 : 750 = 4 : 1
Question 6: The ratio of 30 minutes to 3 hours is ___________.
A) 30 : 3
B) 10 : 1
C) 1 : 6
D) 6 : 1
Explanation: Ratio of 30 minutes to 3 hours = 30 minutes : 3 × 60 minutes = 30 : 180 = 1 : 6
Question 7: If ₹ 2000 is divided between A and B in the ratio 2 : 3, then B will get _____________.
A) ₹ 800
B) ₹ 1200
C) ₹ 1000
D) ₹ 900
Explanation: Share of B = 3/5 × ₹ 2000 = ₹ 1200
Question 8: If the ages of Hema and Raju are in the ratio 4 : 5 and the age of Hema is 16 years, then the age of Rau is ___________.
A) 30 years
B) 15 years
C) 18 years
D) 20 years
Explanation: Age of Hema : Age of Raju = 4 : 5 => 16 : x = 4 : 5 => 4x = 80 => x = 80/4 => x = 20 years. Thus, the age of Raju is 20 years.
Question 9: If 20 chocolates are distributed between Aarav and Divya in the ratio 3 : 7, then Divya will get ______________.
A) 14 chocolates
B) 16 chocolates
C) 12 chocolates
D) 6 chocolates
Explanation: Share of Divya = 7/10 × 20 = 14 chocolates
Question 10: The monthly income and expenditure of Saurabh are in the ratio 8 : 5. If his monthly income is ₹ 48,000, then find his monthly expenditure.
A) ₹ 40,000
B) ₹ 36,000
C) ₹ 30,000
D) ₹ 20,000
Explanation: Income : Expenditure = 8 : 5. Let his monthly expenditure be ₹ x. Then, 8 : 5 = 48,000 : x => 8x = 5 × 48,000 => x = ₹ 30,000. Thus, his monthly expenditure is ₹ 30,000.
Question 11: Find the value of x: 2 : 9 :: 6 : x
A) 18
B) 27
C) 36
D) 12
Explanation: 2 : 9 :: 6 : x => Product of extremes = Product of means => 2x = 54 => x = 27
Question 12: If 5, x, 15 and 21 are in proportion, then the value of x is ________.
A) 4
B) 7
C) 6
D) 5
Explanation: 5 : x = 15 : 21 => 15x = 105 => x = 105/15 => x = 7
Question 13: Find the value of x, if 3 : 6 : : 15 : x.
A) 30
B) 5
C) 15
D) 20
Explanation: 3 : 6 : : 15 : x => 3x = 90 => x = 90/3 => x = 30
Question 14: Find the value of x, if 11 : 14 : : x : 56.
A) 42
B) 22
C) 33
D) 44
Explanation: 11 : 14 : : x : 56 => 14x = 11 × 56 => x = 44
Question 15: The ratio of the number of girls to boys in a class are 5 : 6. If the number of girls in the class is 20, then find the number of boys.
A) 21
B) 22
C) 24
D) 26
Explanation: Girls : Boys = 5 : 6 or 20 : x = 5 : 6 => 5x = 120 => x = 120/5 => x = 24
Question 16: If the cost of 4 chocolates is ₹ 60, then find the cost of 7 such chocolates.
A) ₹ 75
B) ₹ 105
C) ₹ 90
D) ₹ 120
Explanation: The cost of 4 chocolates = ₹ 60. The cost of 1 chocolate = ₹ 60/4 = ₹ 15. Thus, the cost of 7 chocolates = ₹ 15 × 7 = ₹ 105
Question 17: The weight of 3 laptops is 6 kg. Find the weight of 5 such laptops.
A) 10 kg
B) 8 kg
C) 9 kg
D) 12 kg
Explanation: The weight of 3 laptops = 6 kg. The weight of 1 laptop = 6/3 = 2 kg. The weight of 5 laptops = 2 kg × 5 = 10 kg
Question 18: A car can travel 75 km using 5 litres of petrol. Find the distance travelled by the car using 9 litres of petrol.
A) 115 km
B) 125 km
C) 135 km
D) 145 km
Explanation: Using 5 litres of petrol, the car can travel 75 km. Using 1 litre of petrol, the car can travel = 75/5 = 15 km. Using 9 litres of petrol, the car can travel = 15 × 9 = 135 km.
Question 19: If the cost of 10 g of gold is ₹ 80,000, then the cost of 4 g of gold is ____________.
A) ₹ 28,000
B) ₹ 32,000
C) ₹ 36,000
D) ₹ 40,000
Explanation: The cost of 10 g of gold = ₹ 80,000. The cost of 1 g of gold = ₹ 80,000 ÷ 10 = ₹ 8000. The cost of 4 g of gold = ₹ 8000 × 4 = ₹ 32,000
Question 20: If an aeroplane can cover 1500 km in 3 hours, then with the same speed what is the distance covered by the aeroplane in 5 hours?
A) 4500 km
B) 3500 km
C) 2500 km
D) 2000 km
Explanation: Distance covered in 3 hours = 1500 km. Distance covered in 1 hour = 1500 ÷ 3 = 500 km. Distance covered in 5 hours = 500 × 5 = 2500 km
Report Card
Total Questions Attempted: 0
Correct Answers: 0
Wrong Answers: 0
Percentage: 0%