Maths Quiz for Class 5 Decimals

# Maths Quiz for Class 5 Decimals

## Maths Quiz for Class 5 Decimals

In this post, you will find 20 online maths quiz questions for class 5 decimals. Maths quiz for class 5 decimals will take around 15 minutes or less to complete it.

Question 1: 1/100 can be written in decimal form as _________.
A) 1.0
B) 0.1
C) 0.01
D) 0.001
Explanation: 1/100 = 0.01
Question 2: 6/1000 can be written in decimal form as _____________.
A) 0.006
B) 0.06
C) 0.6
D) 6.0
Explanation: 6/1000 = 0.006
Question 3: The expanded form of 204.901 is ___________.
A) 200 + 4 + 9/10 + 1/100
B) 200 + 40 + 9/10 + 1/1000
C) 200 + 4 + 9/10 + 1/1000
D) 200 + 4 + 9/100 + 1/1000
Explanation: The expanded form of 204.901 is 200 + 4 + 9/10 + 1/1000.
Question 4: The decimal form of 400 + 50 + 8/100 + 7/1000 is ______________.
A) 450.807
B) 450.087
C) 405.087
D) 450.87
Explanation: The decimal form of 400 + 50 + 8/100 + 7/1000 is 450.087.
Question 5: The decimal form of the fraction 3/5 is _______.
A) 0.06
B) 0.6
C) 0.006
D) 0.3
Explanation: The decimal form of the fraction 3/5 = 6/10 = 0.6
Question 6: The fraction form of the decimal 1.2 is ________.
A) 1/10
B) 2/10
C) 12/10
D) 12/100
Explanation: The fraction form of the decimal 1.2 is 12/10.
Question 7: Which of the following are like decimals?
A) 4.2; 7.05; 6.327
B) 9.24; 15.08; 301.47
C) 21.1; 9.30; 14.095
D) 2.703; 4.06; 13.8
Explanation: 9.24; 15.08; 301.47 are like decimals because these all decimals have 2 decimal places.
Question 8: Which of the following decimals is the greatest?
A) 16.09
B) 16.008
C) 16.02
D) 16.1
Explanation: 16.1 is the greatest among all the decimals.
Question 9: Which of the following decimals is the smallest?
A) 30.009
B) 30.9
C) 30.05
D) 35.1
Explanation: 30.009 is the smallest decimal.
Question 10: Which of the following is the correct ascending order?
A) 7.009; 7.007; 7.05
B) 12.1; 12.03; 12.005
C) 18.005; 18.03; 18.2
D) 5.70; 5.07; 5.17
Explanation: 18.005; 18.03; 18.2 is the correct ascending order.
Question 11: 16.08 + 376.057 = ________.
A) 392.037
B) 392.137
C) 382.137
D) 492.137
Explanation: 16.08 + 376.057 = 392.137
Question 12: 572.19 – 306.046 = _______.
A) 267.144
B) 266.144
C) 266.154
D) 276.144
Explanation: 572.19 – 306.046 = 266.144
Question 13: 36.27 × 8 = _______.
A) 290.16
B) 290.06
C) 291.16
D) 280.16
Explanation: 36.27 × 8 = 290.16
Question 14: 918.27 ÷ 9 = _______.
A) 102.13
B) 12.03
C) 102.3
D) 102.03
Explanation: 918.27 ÷ 9 = 102.03
Question 15: 352.318 × 100 = _______.
A) 352318.0
B) 35.2318
C) 35231.8
D) 3523.18
Explanation: 352.318 × 100 = 35231.8
Question 16: 752.15 ÷ 100 = ________
A) 75.215
B) 7.5215
C) 0.75215
D) 7521.5
Explanation: 752.15 ÷ 100 = 7.5215
Question 17: A farmer sold 375.28 kg of wheat and 624.76 kg of rice. What was the total weight of both the grains?
A) 1000.04 kg
B) 1000.14 kg
C) 1001.04 kg
D) 1010.04 kg
Explanation: 375.28 kg + 624.76 kg = 1000.04 kg
Question 18: A fruit seller bought 125.90 kg of apples. In first two days, he sold 74.25 kg of apples. How much apples are still left unsold?
A) 52.65 kg
B) 51.55 kg
C) 51.65 kg
D) 51.75 kg
Explanation: Unsold apples = 125.90 kg – 74.25 kg = 51.65 kg
Question 19: If the price of 1 litre of petrol is ₹ 104.45, then what is the price of 15 litres of petrol?
A) ₹ 1565.75
B) ₹ 1566.75
C) ₹ 1556.75
D) ₹ 1466.75
Explanation: Price of 15 litres of petrol = ₹ 104.45 × 15 = ₹ 1566.75
Question 20: An NGO distributed 838.75 kg of rice among 25 needy people equally. How much rice did each person get?
A) 32.55 kg
B) 33.65 kg
C) 33.55 kg
D) 33.45 kg
Explanation: 838.75 kg ÷ 25 = 33.55 kg

## Report Card

Total Questions Attempted: 0