MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals 

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. 

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQ questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals

1. The area bounded by the parabola y2 = 2x and the tangents through the point (-2, 0) is
(a) 3 sq. units
(b) 8/3 sq. units
(c) 4/3 sq. units
(d) 4 sq. units
Answer: b

 

2. The area of the region enclosed by the y-axis, y = cos x and y = sin x, 0 ≤ x ≤ π/2 is
(a) √2 sq. units
(b) (√2 + 1) sq. units
(c) (√2 – 1) sq. units
(d) (2√2 – 1) sq. units

Answer: c

 

3. The area enclosed by the curves x + 2y2 = 0 and x + 3y2 = 1 is
(a) 1 sq. units
(b) 4/3 sq. units
(c) 2/3 sq. units
(d) 1/3 sq. units
Answer:

4. The area of the region enclosed by the curve x² = 4y and the straight line x = 4y – 2 is
(a) 3/8 sq. units
(b) 5/8 sq. units
(c) 9/8 sq. units
(d) 7/8 sq. units

Answer:

5. The area bounded by the curve y = x3 and the lines x = 0, y = 1, y = 8 is
(a) 45/4
(b) 14
(c) 7
(d) none of these
Answer: a

6. The area of the region in the first quadrant bounded by the x-axis, the line y = x and the circle x² + y² = 32 is
(a) 24π sq. units
(b) 4π sq. units
(c) 32π sq. units
(d) 16π sq. units

Answer: b

7. The ratio in which the x-axis divides the area of the region enclosed by the curves y = x2 – 4x and y = 2x – x2 is
(a) 4 : 19
(b) 4 : 27
(c) 4 : 23
(d) none of these
Answer: c

 

8. The area of the region enclosed by the curve y = cos x between x = 0 and x = π is
(a) 2 sq. units
(b) 3 sq. units
(c) 4 sq. units
(d) 1 sq. units

Answer: a

 

9. The area enclosed by the lines y = |x – 1| and y = 3 – |x| is
(a) 3 sq. units
(b) 2 sq. units
(c) 6 sq. units
(d) 4 sq. units
Answer: d

 

10. The area of the region enclosed by the circle x² + y² = 1 is
(a) 2π sq. units
(b) 7π sq. units
(c) 3π sq. units
(d) 4π sq. units

Answer: b

 

11. The area of the smaller portion bounded by |y| = -x + 1 and y2 = 4x is
(a) 3 sq. units
(b) 2 sq. units
(c) 1 sq. units
(d) none of these
Answer: d

 

12. If y = 2 sin x + sin 2x for 0 ≤ x ≤ 2π, then the area bounded by the curve and x-axis is
(a) 9 sq. units
(b) 8 sq. units
(c) 12 sq. units
(d) 4 sq. units

Answer: c

 

13. The area bounded by the parabola 4y = 3x2 and the line 2y = 3x + 12 is
(a) 28 sq. units
(b) 27 sq. units
(c) 54 sq. units
(d) 30 sq. units
Answer: b

 

14. The area of the region enclosed by the line y = | x – 2 |, x = 1, x = 3 and x-axis is
(a) 4 sq. units
(b) 3 sq. units
(c) 2 sq. units
(d) 1 sq. unit

Answer: d

 

15. The area enclosed by the lines |x| + |y| = 1 is
(a) 2 sq. unit
(b) 1 sq. units
(c) 2√2 sq. units
(d) 4 sq. units

Answer: a

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post