MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 5 Continuity and Differentiability

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 5 Continuity and Differentiability

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 5 Continuity and Differentiability

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. 

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQ questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 5 Continuity and Differentiability

1. The derivative of f(tan x) with respect to g(sec x) at x = π/4, where f'(1) = 2 and g'(√2) = 4, is
(a) 1
(b) √2
(c) 1/√2
(d) 0
Answer: c

 

2. What is the mathematical expression for the definition of continuity?
(a) limx→c f(x) = f(c)
c a
(b) limx→c f(x) = f(c)
c (a, b)
(c) limx→c f(x) = f(c)
c b
(d) limx→a f(x) = f(c)
c (a, b)

Answer: b

 

3. If f(x) = 2x and g(x) = x2/2 + 1, then which of the following can be a discontinuous function?
(a) f(x) + g(x)
(b) f(x) – g(x)
(c) f(x) . g(x)
(d) g(x)/f(x)

Answer: d

 

4. The set of points, where the function f given by f(x) = |2x – 1| sin x is differentiable, is
(a) R
(b) R – {1/2}
(c) (0, ∞)
(d) None of these

Answer: b

 

5. The value of c in mean value theorem for the function f(x) = (x – 3)(x – 6)(x – 9) in the interval [3, 5] is
(a) 6 ± √(13/3)
(b) 6 + √(13/3)
(c) 6 – √(13/3)
(d) None of these

Answer: c

 

6. The function f(x) = e|x| is
(a) continuous everywhere but not differentiable at x = 0
(b) continuous and differentiable everywhere
(c) not continuous at x = 0
(d) none of these

Answer: a

 

7. What are the kinds of discontinuity?
(a) Minor and major kinds
(b) Increment and decrement kinds
(c) First and second kinds
(d) Zero and one kinds

Answer: c

 

8. If f(x) = |sin x|, then
(a) f is everywhere differentiable
(b) f is everywhere continuous but not differentiable at x = nπ, n
Z
(c) f is everywhere continuous but no differentiable at x = (2n + 1) π/2, n
Z
(d) None of these

Answer: b

 

9. The derivative of f(x) = sin(x2) is
(a) -sin (x2)
(b) 2x cos(x2)
(c) -2x cos(x2)
(d) -2x sin(x2)

Answer: b

 

10. The value of c in Rolle’s theorem for the function f(x) = x³ – 3x in the interval [0, √3] is
(a) 1/3
(b) -1
(c) 3/2
(d) 1

Answer: d

 

11. The differentiation of cos (sin x) is
(a) sin (sin x).cos x
(b) -sin (sin x).cos x
(c) sin (sin x)
(d) sin (cos x).cos x

Answer: b

 

12. If y = ax² + b, then y’ at x = 2 is equal to
(a) 4a
(b) 3a
(c) 2a
(d) None of these

Answer: a

 

13. The differentiation of 8e-x + 2ex with respect to x is
(a) 2e-x + 8ex
(b) 2ex + 8e-x
(c) 2e-x - 8ex
(d) 2ex - 8e-x

Answer: d

 

14. If sin y + e-x cos y = e, then y’ at (1, π) is equal to
(a) sin y
(b) -x cos y
(c) e
(d) sin y – x cos y

Answer: c

 

15. Find dy/dx, if x = 2t2 and y = 6t6.
(a) -9t4
(b) 9t4
(c) t4
(d) 9t3

Answer: b

 

16.  Find the second order derivative of y = e2x2.
(a) 4e2x2 (4x2 + 3)
(b) 4e2x2 (4x2 - 1)
(c) 4e2x2 (4x2 + 1)
(d) e2x2 (4x2 + 1)

Answer: c

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post