MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 10 Vector Algebra

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 10 Vector Algebra

MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 10 Vector Algebra

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a major role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns.

In most of the competitive examinations, only MCQ Questions are asked.

In future, if you want to prepare for competitive examination, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.

In this post, you will find 16 MCQs questions for class 12 maths chapter 10 vector algebra.


MCQs Questions for Class 12 Maths Chapter 10 Vector Algebra

1. Which of the following quantities is a vector quantity?
(a) Velocity
(b) Time
(c) Weight
(d) Volume

Answer: a

 

2. The area of a parallelogram whose adjacent sides are i 2j + 3k and 2i + j4k is
(a) 10√6
(b) 5√3
(c) 10√3
(d) 5√6
Answer: d

 

3. The scalar product of the vectors 5i + j – 3k and 3i – 4j + 7k is
(a) 10
(b) -15
(c) 15
(d) -10

Answer: d

 

4. If AB × AC = 2i4j + 4k, then the area of ΔABC is
(a) 4 sq. units
(b) 3 sq. units
(c) 16 sq. units
(d) 9 sq. units
Answer: b

 

5. If l, m and n are the direction cosines of a vector a, then which of the following is true?
(a) l2 + m2 – n2 = 0
(b) lmn = 1
(c) l2 + m2 + n2 = 1
(d) l2 m2 + n2 = 1

Answer: c

 

6. a.a =
(a) 0
(b) 1
(c) |a
(d) |a|

Answer: c

 

7. If |a × b|2 + |a.b|2 = 144 and |a| = 4, then |b| is equal to
(a) 3
(b) 12
(c) 8
(d) 4
Answer: a

 

8. The vector whose initial and final points coincide is called ____________
(a) unit vector
(b) co-initial vectors
(c) equal vectors
(d) zero vector

Answer: d

 

9. If a = 2i – 5j + k and b = 4i + 2j k, then a. b =
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer: c

 

10. If |a × b| = 4 and |a.b| = 2, then |a||b|2 is equal to
(a) 2
(b) 8
(c) 6
(d) 20
Answer: d

 

11. The sum of the vectors a = 6i – 3j and b = 5i + 4j is
(a) 11i + j
(b) 11i j
(c) -11i + j
(d) i + j

Answer: a

 

12. The points with the position vectors (2, 6), (1, 2) and (a, 10) are collinear, if the value of a is
(a) -8
(b) 3
(c) 4
(d) 12

Answer: b

 

13. If |a|= 5, |b|= 13 and |a × b|= 25, then the value of a.b is
(a) ±10
(b) ±40
(c) ±60
(d) ±25
Answer: c

 

14.  Find vector c, if a b + c = 6i + 8j where a = 7i + 2j and b = 4i – 5j.
(a) -3i + j
(b) 3i + j
(c) 3i j
(d) -3i j

Answer: b

 

15. The angle between the vectors 2i + 3j + k and 2i – j – k is
(a) π/3
(b) π/4
(c) π/2
(d) 0

Answer: c

 

16. Let a, b and c be the vectors with the magnitudes 3, 4 and 5, respectively and a + b + c = 0, then the value of a.b + b.c + c.a is
(a) 25
(b) 47
(c) 50
(d) -25
Answer: d

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post