MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations

MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations

MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations

1. The value of √(-81) is
(a) -9i
(b) 9i
(c) -3i
(d) 3i
Answer: b

 

2. In a complex number, z = 4 + i, what is the real part?
(a) 4
(b) i
(c) 1
(d) 4 + i

Answer: b

 

3. The value of √(-144) is
(a) 12i
(b) -12i
(c) ±12i
(d) None of these

Answer: a

 

4. If (x + 3) + i(y – 2) = 5 + 2i, then find the values of x and y.
(a) x = 8 and y = 4
(b) x = 2 and y = 4
(c) x = 2 and y = 0
(d) x = 8 and y = 0

Answer: b

 

5. If z lies on |z| = 1, then 2/z lies on
(a) a circle
(b) an ellipse
(c) a straight line
(d) a parabola

Answer: a

 

6.  If z1 = 2 + 3i and z2 = 5 + 2i, then find the sum of two complex numbers.
(a) 4 + 8i
(b) 3 – I
(c) 7 + 5i
(d) 7 – 5i

Answer: c

 

7. If ω is an imaginary cube root of unity, then (1 + ω – ω²)7 equals
(a) 128 ω
(b) -128 ω
(c) 128 ω²
(d) -128 ω²

Answer: d

 

8. -z is _________________ for the complex number z.
(a) additive inverse
(b) additive identity element
(c) multiplicative identity element
(d) multiplicative inverse

Answer: a

 

9. The least value of n for which {(1 + i)/(1 – i)}n is real, is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: b

 

10. 1/z is _________________ for complex number z.
(a) additive inverse
(b) additive identity element
(c) multiplicative identity element
(d) multiplicative inverse

Answer: d

 

11. The value of i-999 is
(a) 1
(b) -1
(c) i
(d) -i

Answer: c

 

12. If z1 = 8 + 5i and z2 = 3 + 6i, then find the value of z1 – z2.
(a) -5 + i
(b) 5 – i
(c) 5 + i
(d) 5 – 5i

Answer: b

 

13. The complex numbers sin x + i cos 2x and sin x i cos 2x are conjugate to each other for
(a) x = nπ
(b) x = 0
(c) x = (n + 1/2) π
(d) no value of x

Answer: d

 

14.  In the complex number, z = 5 + 2i, what is the imaginary part?
(a) 5
(b) 2i
(c) 5 + 2
(d) 5 + 2i

Answer: b

 

15. The value of x and y if (3y – 2) + i(7 – 2x) = 0 is
(a) x = 7/2, y = 2/3
(b) x = 2/7, y = 2/3
(c) x = 7/2, y = 3/2
(d) x = 2/7, y = 3/2

Answer: a

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post