MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions

MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions

MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.

 

MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions

1. If the angle of an arc is 60° and the length of the arc is 20 cm, then find the radius of the circle from which arc is intercepted.
(a) 18.08 cm
(b) 17.07 cm
(c) 19.09 cm
(d) 18 cm

Answer: c

 

2. The value of cos² x + cos² y – 2 cos x × cos y × cos (x + y) is
(a) sin (x + y)
(b) sin² (x + y)
(c) sin³ (x + y)
(d) sin4 (x + y)

Answer: b

 

3. The value of cos(π/7) × cos(2π/7) × cos(4π/7) is

(a) -1/2
(b) -1/4
(c) -1/6
(d) -1/8

Answer: d

 

4. If in two circles, arcs of the same length subtend angles 45° and 60° at centre, then find the ratio of their radii.
(a) 2 : 3
(b) 2 : 5
(c) 3 : 4
(d) 4 : 3

Answer: d

 

5. If cos a + 2 cos b + cos c = 2, then the relation between a, b and c is
(a) 2b = a + c
(b) b² = a × c
(c) a = b = c
(d) None of these

Answer: a

 

6. The value of cos 420° is

(a) 0
(b) 1
(c) 1/2
(d) √3/2

Answer: c

 

7. If tan x = 0, then x = _________
(a) nπ
(b) (2n + 1) π/2
(c) (n + 1) π
(d) nπ/2

Answer: a

 

8. The value of cos 5π is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer: c

 

9. If tan A – tan B = x and cot B – cot A = y, then the value of cot (A – B) is

(a) x + y
(b) 1/x + y
(c) x + 1/y
(d) 1/x + 1/y

Answer: d

 

10. cot2 x – cosec2 x = __________
(a) 1
(b) -1
(c) sin2 x
(d) cos2 x

Answer: b

 

11. If 3 × tan(x – 15) = tan(x + 15), then the value of x is
(a) 30
(b) 45
(c) 60
(d) 90

Answer: b

 

12. The general solution of √3 cos x – sin x = 1 is

(a) x = n × π + (-1)n × (π/6)
(b) x = π/3 – n × π + (-1)n × (π/6)
(c) x = π/3 + n × π + (-1)n × (π/6)
(d) x = π/3 – n × π + (π/6)

Answer: c

 

13. If cosec x = -5/12 and x lies in 2nd quadrant, then find cos x.
(a) 12/13
(b) 5/13
(c) -13/5
(d) 12/13

Answer: c

 

14. The value of tan 20 × tan 40 × tan 80 is
(a) tan 30
(b) tan 60
(c) 2 tan 30
(d) 2 tan 60

Answer: b

 

15. cos ( -1500°) =______________
(a) 1/2
(b) -1/2
(c) √3/2
(d) -√3/2

Answer: a

 

16. If tan² θ = 1 – e², then the value of sec θ + tan³ θ × cosec θ is
(a) 2 – e²
(b) (2 – e²)1/2
(c) (2 – e²)²
(d) (2 – e²)3/2

Answer: d

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post