MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections

MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections

MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections

1. The perpendicular distance of the line 3x – 4y + 10 = 0 from the point (3, -4) is
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10

Answer: a

 

2. Find the equation of  the circle with centre at (2, 5) and radius 5 units.
(a) x2 + y2 + 4x – 10y + 4 = 0
(b) x2 + y2 – 4x – 10y + 4 = 0
(c) x2 + y2 + 4x + 10y + 4 = 0
(d) x2 + y2 + 4x – 10y – 4 = 0

Answer: b

 

3. The centre of the ellipse (x + y – 2)² /9 + (x – y)² /16 = 1 is
(a) (0, 0)
(b) (0, 1)
(c) (1, 0)
(d) (1, 1)

Answer: d

 

4. If a circle passes through the points (2, 0) and (0, 4) and the centre is at x-axis, then find the radius of the circle.
(a) 25 units
(b) 20 units
(c) 5 units
(d) 10 units

Answer: c

 

5. The parametric coordinate of any point of the parabola y² = 4ax is
(a) (-at², -2at)
(b) (-at², 2at)
(c) (a sin²t, -2a sin t)
(d) (a sin t, -2a sin t)

Answer: c

 

6. Find the vertex of the parabola y2 = 4ax.
(a) (0, 4)
(b) (0, 0)
(c) (4, 0)
(d) (0, -4)

Answer: b

 

7. At what point of the parabola x² = 9y is the abscissa three times that of ordinate?
(a) (1, 1)
(b) (3, 1)
(c) (-3, 1)
(d) (-3, -3)

Answer: b

 

8. The number of tangents that can be drawn from the point (1, 2) to the curve x² + y² = 5 is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) More than 2

Answer: b

 

9. Find the equation of axis of the parabola x2 = 24y.
(a) x=0
(b) x=6
(c) y=6
(d) y=0

Answer: a

 

10. If the length of the tangent from the origin to the circle centred at (2, 3) is 2, then the equation of the circle is
(a) (x + 2)² + (y – 3)² = 3²
(b) (x – 2)² + (y + 3)² = 3²
(c) (x – 2)² + (y – 3)² = 3²
(d) (x + 2)² + (y + 3)² = 3²

Answer: c

 

11. The equation of parabola which is symmetric about x-axis with vertex at (0, 0) and passes through (3, 6) is
(a) y2 = 6x
(b) x2 = 12y
(c) y2 = 12x
(d) x2 = 6y

Answer: c

 

12. The equation of parabola with vertex at (-2, 1) and focus (-2, 4) is
(a) 10y = x² + 4x + 16
(b) 12y = x² + 4x + 16
(c) 12y = x² + 4x
(d) 12y = x² + 4x + 8

Answer: b

 

13. Find the coordinates of foci of ellipse (x/16)2+(y/25)2 = 1.
(a) (±3, 0)
(b) (±4, 0)
(c) (0, ±3)
(d) (0, ±4)

Answer: c

 

14. The radius of the circle 4x² + 4y² – 8x + 12y – 25 = 0 is
(a) √57/4
(b) √77/4
(c) √77/2
(d) √87/4

Answer: c

 

15. What is the length of the latus rectum for ellipse (x/25)2 + (y/16)2 = 1?
(a) 25/2
(b) 32/5
(c) 5/32
(d) 8/5

Answer: b

 

16. What is the length of the latus rectum for hyperbola (x/9)2 − (y/16)2 = 1?
(a) 25/2
(b) 32/3
(c) 5/32
(d) 8/5

Answer: b

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post