MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry

1. sin (45° + θ) – cos (45° – θ) is equal to
(A) 2 cos θ
(B) 0
(C) 2 sin θ
(D) 1

Answer: B

 

2. (sin 30° + cos 30°) – (sin 60° + cos 60°) is equal to

(A) – 1

(B) 0

(C) 1

(D) 2

Answer: B

 

3. If √2 sin (60° – α) = 1, then α is equal to
(A) 45°
(B) 15°
(C) 60°
(D) 30°

Answer: B

 

4. If cos A = 4/5, then tan A = ?

(A) 3/5

(B) ¾

(C) 4/3

(D) 4/5

Answer: B

 

5. If cos (40° + A) = sin 30°, then value of A is
(A) 30°
(B) 40°
(C) 60°
(D) 20°

Answer: D

 

6. If cosec θ – cot θ = 1/3, the value of (cosec θ + cot θ) is
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: C

 

7. The value of the expression [cosec (75° + θ) – sec (15° − θ) – tan (55° + θ) + cot (35° − θ)] is

(A) 1

(B) −1

(C) 0

(D) 1/2

Answer: C

 

8. If cos A + cos² A = 1, then sin² A + sin4 A is equal to
(A) -1
(B) 0
(C) 1
(D) None of these

Answer: C

 

9. 2(sin6 θ + cos6 θ) – 3(sin4 θ + cos4 θ) is equal to
(A) 0
(B) 6
(C) -1
(D) None of these

Answer: C

 

10. The value of (tan 1° tan 2° tan 3° ... tan 89°) is

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 1/2

Answer: B

 

11. 3 sin² 20° – 2 tan² 45° + 3 sin² 70° is equal to
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) -1

Answer: B

 

12. If x sin (90° – θ) cot (90° – θ) = cos (90° – θ), then x is equal to
(A) 0
(B) 1
(C) -1
(D) 2

Answer: B

 

13. If sin A = 1/2 and cos B = 1/2, then A + B = ?

(A) 00

(B) 300

(C) 600

(D) 900

Answer: D

 

14. Given that sin α = 1/2 and cos β = 1/2, then the value of (α + β) is
(A) 0°
(B) 30°
(C) 60°
(D) 90°

Answer: D

 

15. If cos 9α = sin α and 9α < 90°, then the value of tan 5α is

(A) √3

(B) 1/√3

(C) 0

(D) 1

Answer: D

 

16. If a pole 6 m high casts a shadow 2√3 m long on the ground, then the sun’s elevation is

(A) 60°

(B) 45°

(C) 30°

(D) 90°

Answer: A

 

17. If cos (A + B) = 0, then sin (A – B) is reduced to:

(A) cos A

(B) cos 2B

(C) sin A

(D) sin 2B

Answer: B

 

18. The maximum value of 1/cosec α is
(A) 0
(B) 1
(C) 3/2
(D) –1/2

Answer: B

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post