MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables

 

1. Graphically, the pair of equations 7x – y = 5 and 21x – 3y = 10 represents two lines which are
(A) intersecting at one point
(B) parallel
(C) intersecting at two points
(D) coincident

Answer: B

 

2. The pair of equations x + 2y – 5 = 0 and −3x – 6y + 15 = 0 have:

(A) a unique solution                        

(B) exactly two solutions

(C) infinitely many solutions             

(D) no solution

Answer: C

 

3. If a pair of linear equations is consistent, then the lines will be
(A) parallel
(B) always coincident
(C) intersecting or coincident
(D) always intersecting

Answer: C

 

4. The pair of equations y = 0 and y = –7 has

(A) one solution                                            

(B) two solutions

(C) infinitely many solutions                         

(D) no solution

Answer: D

 

5. The pair of equation x = – 4 and y = – 5 graphically represents lines which are
(A) intersecting at (–5, –4)
(B) intersecting at (–4, –5)
(C) intersecting at (5, 4)
(D) intersecting at (4, 5

Answer: B

 

6. The value of c for which the pair of equations cx – y = 2 and 6x – 2y = 3 will have infinitely many solutions is
(A) 3
(B) -3
(C) -12
(D) no value

Answer: D

 

7. If the lines given by 3x + 2ky = 2 and 2x + 5y + 1 = 0 are parallel, then the value of k is

(A) 5/4                                                            

(B) 2/5

(C) 15/4                                                          

(D) 3/2

Answer: C

 

8. One equation of a pair of dependent linear equations is 2x + 5y = 3. The second equation will be
(A) 2x + 5y = 6
(B) 3x + 5y = 3
(C) –10x – 25y + 15 = 0
(D) 10x + 25y = 15

Answer: C

 

9. One equation of a pair of dependent linear equation is -5x + 7y = 2. The second equation can be
(A) 10x + 14y + 4 = 0
(B) -10x – 14y + 4 = 0
(C) -10x + 14y + 4 = 0
(D) 10x – 14y = -4

Answer: D

 

10. The graph of x = -5 is a line parallel to the
(A) x-axis
(B) y-axis
(C) both x- and y-axis
(D) none of these

Answer: B

 

11. If x = a and y = b is the solution of the equation x – y = 2 and x + y = 4, then the value of a and b are respectively
(A) 3 and 5
(B) 5 and 3
(C) 3 and 1
(D) -1 and -3

Answer: C

 

12. Two numbers are in the ratio 5 : 6. If 8 is subtracted from each of the numbers, the ratio becomes 4 : 5. Then the numbers are:

(A) 40, 42                                           

(B) 42, 48

(C) 40, 48                                           

(D) 44, 50

Answer: C

 

13. Two equations in two variables taken together are called
(A) linear equations
(B) quadratic equations
(C) simultaneous equations
(D) none of these

Answer: C

 

14. If the system of equations 2x + 3y = 7 and 2ax + (a + 6)y = 28 has infinitely many solutions, then
(A) a = 2b
(B) b = 2a
(C) a + 2b = 0
(D) 2a + b = 0

Answer: B

 

15. If in the equation x + 2y = 10, the value of y is 6, then the value of x will be
(A) -2
(B) 2
(C) 4
(D) 5

Answer: A

 

16. The angles of a triangle are x, y and 40°. The difference between the two angles x and y is 30°. The values of x and y are
(A) 45°, 75°
(B) 50°, 80°
(C) 55°, 85°
(D) 55°, 95°

Answer: C

 

17. The graph of the equation 2x + 3y = 5 is a
(A) vertical line
(B) straight line
(C) horizontal line
(D) none of these

Answer: B

 

18. The value of k, for which the system of equations x + (k + l)y = 5 and (k + l)x + 9y = 8k – 1 has infinitely many solutions is
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: A

 

19. In an examination, one mark is awarded for each correct answer while 1/2 mark is deducted for every wrong answer. Rohan answered 120 questions and got 90 marks. How many questions did she answer correctly?

(A) 100                                                                       

(B) 95

(C) 90                                                             

(D) 60

Answer: A

 

20. If a1/a2 ≠ b1/b2, then the pair of linear equations has

(A) infinitely many solutions

(B) unique solutions

(C) no solutions

(D) none of the above

Answer: B

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post