MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 15 Probability

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 15 Probability

MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 15 Probability

In this 21st century, Multiple Choice Questions (MCQs) play a vital role to prepare for a competitive examination. CBSE board has also brought a major change in its board exam patterns. Now-a-days, a total of 10 MCQs questions are asked in the class 10 board examination.

In most of the competitive examinations, only MCQ questions are asked. So, for getting ready for the competitive examinations, we have to practice for MCQs questions to solve. It strengthens the critical thinking and problem solving skills.

In future, if you want to prepare for competitive examination and to crack it, then you should more focus on the MCQ questions. Thus, from the board examinations point of view and competitive examinations point of view, you should practice more on multiple choice questions.

Thus, let’s solve these MCQs Questions to make our foundation very strong.


MCQs Questions for Class 10 Maths Chapter 15 Probability

1. A dice is thrown. Find the probability of getting an odd number.

(A) 2/3

(B) 1

(C) 5/6

(D) 1/2

Answer: D

 

2. The probability of getting exactly one head in tossing a pair of coins is
(A) 0
(B) 1
(C) 1/3
(D)1/2

Answer: D

 

3. The probability that a number selected at random from the numbers 1, 2, 3, 4, …, 15 is a multiple of 4 is
(A) 4/15
(B) 2/15
(C) 1/5
(D) 1/3

Answer: C

 

4. Two dice are thrown simultaneously. The probability of getting a sum of 9 is:

(A) 1/10

(B) 3/10

(C) 1/9

(D) 4/9

Answer: C

 

5. Three coins are tossed simultaneously. The probability of getting all heads is

(A) 1

(B) ¼

(C) 1/8

(D) 1/2

Answer: C

 

6. If the probability of an event is P, the probability of its complementary event will be:
(A) P – 1
(B) P
(C) 1 – p
(D) 1 – 1/p

Answer: C

 

7. 100 cards are numbered from 1 to 100. Find the probability of getting a prime number.

(A) ¾

(B) 27/50

(C) 1/4

(D) 29/100

Answer: C

 

8. The total events to throw three dice simultaneously is
(A) 6
(B) 18
(C) 81
(D) 216

Answer: D

 

9. If P(A) denotes the probability of an event, then:
(A) P(A) < 0
(B) P(A) > 0
(C) 0 ≤ P(A) ≤ 1
(D) -1 ≤ P(A) ≤ 0

Answer: C

 

10. A bag contains 5 red balls and some blue balls. If the probability of drawing a blue ball is double that of a red ball, then the number of blue balls in a bag is:

(A) 5

(B) 10

(C) 15

(D) 20

Answer: B

 

11. A girl calculates that the probability of her winning the first prize in a lottery is 8/100. If 6,000 tickets are sold, how many tickets has she bought?
(A) 400
(B) 750
(C) 480
(D) 240

Answer: C

 

12. A card is drawn from a deck of 52 cards. The event E is that card is not an ace of hearts. The number of outcomes favourable to E is:
(A) 4
(B) 13
(C) 48
(D) 51

Answer: D

 

13.  A box of 600 bulbs contains 12 defective bulbs. One bulb is taken out at random from this box. Then the probability that it is non-defective bulb is:

(A) 143/150

(B) 147/150

(C) 1/25

(D) 1/50

Answer: B

 

14. Which of the following cannot be the probability of an event?
(A) 1.5
(B) 3/5
(C) 25%
(D) 0.3

Answer: A

 

15. The probability of getting a bad egg in a lot of 400 is 0.035. The number of bad eggs in the lot is:
(A) 7
(B) 14
(C) 21
(D) 28

Answer: B

 

16. What is the probability of getting 53 Mondays in a leap year?

(A) 1/7

(B) 53/366

(C) 2/7

(D) 7/366

Answer: C

 

17. An experiment whose outcomes has to be among a set of events that are completely known but whose exact outcomes is unknown is a
(A) sample space
(B) elementary event
(C) random experiment
(D) none of these

Answer: C

 

18. A card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards. Find the probability of getting a king of red suit.

(A) 1/26

(B) 3/26

(C) 7/52

(D) 1/13

Answer: A

 

19. A game consists of tossing a one-rupee coin 3 times and noting its outcome each time. Aryan wins if all the tosses give the same result, i.e. three heads or three tails and loses otherwise. Then the probability that Aryan will lose the game.

(A) ¾

(B) ½

(C) 1

(D) 1/4

Answer: A

 

20. A jar contains 24 marbles. Some marbles are red and some others are white. If a marble is drawn at random from the jar, the probability that it is red is 2/3, then the number of white marbles in the jar is:

(A) 10

(B) 6

(C) 8

(D) 7

Answer: C

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post